Erhverv
BREAKING

Chefen for bagmandspolitiet fritages for tjeneste

Chefen for bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, er indtil videre fritaget for tjeneste med løn.

Morten Niels Jakobsen, statsadvokat for særlig økonomisk og international kriminalitet, er fritaget for tjenete. Foto: Jens Dresling Foto: Jens Dresling

Chefen for bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, er indtil videre fritaget for tjeneste med løn.

Det skriver Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale blot bagmandspolitet - i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden giver ingen oplysninger om baggrunden, men hjemsendelsen kommer kort tid efter, at Folketinget og justitsminister Nick Hækkerup har udtalt skarp kritik af bagmandspolitiets håndtering af en sag om oliefirmaet Dan-Bunkering. Anklagemyndigheden oplyser dog, at denne sag ingen relation har til håndteringen af efterforskningen af Dan-Bunkering.

Dan-Bunkering sagen handler om, hvordan amerikanske myndigheder i 2016 advarede Danmark om, at virksomheden muligvis havde forbrudt sig mod internationale sanktioner mod Syrien ved at sælge jetbrændstof til russiske selskaber, der tilsyneladende fragtede brændstoffet til Syrien, hvor det kunne bruges i bombetogter.

Men sagen cyklede rundt mellem flere myndigheder og lå stille i flere år, indtil bagmandspolitiet i sommer besluttede at tage sagen tilbage igen, efter at den særlige advokatur ad flere omgange havde insisteret på, at den skulle efterforskes af Fyns Politi.

Dan-Bunkering har under hele sagen fastholdt, at virksomheden ikke vidste, at brændstoffet blev fragtet til Syrien, og firmaet har således afvist at have gjort noget som helst forkert.

Morten Jakobsen er 45 år og er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet. Han gjorde karriere primært i Justitsministeriet, inden han i 2014 blev statsadvokat og chef for Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Under Morten Jakobsen har SØIK efterforsket en lang række spektakulære sager, herunder sagen om påstået svindel med udbytteskat og sager om hvidvask i Danske Bank og Nordea.

Ifølge SØIK bliver det statsadvokaten i Viborg, Kirsten Dyrman, der indtil videre overtager posten som fungerende chef for SØIK.

Læs også