Erhverv

Kunderne betalte, da varmeselskab gav billige lån til Verdo-koncernen

Professor mener, at Verdo har svigtet forbrugerne med en rentemanøvre, der kanaliserede millioner ud af koncernens fjernvarmeselskab.

Forsyningstilsynet har konkluderet, at Verdo-koncernen i Randers skal betale en halv mia. kr. tilbage til sine varmekunder, bl.a. på grund af en lånekarussel, hvor koncernens fjernvarmeselskab har fået dyre lån hos moderselskabet og lånt penge ud til koncernforbundne selskaber til en langt billigere rente. Foto: Brian Karmark.

Verdo-koncernen i Randers har i årevis opkrævet sine varmekunder millioner af kroner gennem en rentekarrusel, hvor koncernens fjernvarmeselskab havde dyre lån, samtidig med at det lånte store summer ud til koncernforbundne selskaber langt billigere.

Det fremgår af dokumenter fra Forsyningstilsynet, som Finans har fået aktindsigt i, efter at tilsynet i forrige uge varslede, at det ville pålægge Verdo at betale 275 mio. kr. tilbage til kunderne pga. overfakturering.

Varslingen kom i form af to udkast til afgørelser, som tilsynet og Verdo nu er i dialog om, og det er disse udkast, Finans har fået udleveret, og som beskriver baggrunden for tilsynets foreløbige konklusioner.

Det virker som om, at Verdo har villet optimere sin egen situation, og så glemmer man forbrugerne.

Per Nikolaj Bukh, professor ved Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet

Ifølge afgørelserne har Verdos fjernvarmeselskab siden 2013 ad to omgange lånt i alt 549 mio. kr. af moderselskabet til 4,5-5 pct. i rente, samtidig med at fjernvarmeselskabet siden 2012 har lånt trecifrede millionbeløb – 359,2 mio. kr. i 2018 – ud til koncernrelaterede selskaber til rentesatser på mellem 0,01 pct. og 0,46 pct.

Unødvendige lån

Resultatet er, at der årligt trækkes millioner ud af fjernvarmeselskabet for renteudgifter, som har været lagt oveni kundernes varmepriser.

Fordi der er tale om monopolvirksomhed, må varmekunder ifølge loven ikke betale mere, end hvad der er nødvendigt for at opretholde varmeforsyningen. Forsyningstilsynet mener, at lånene i vidt omfang har været unødvendige, og at renteforskellen på ind- og udgående lån har været »urimelig«. Derfor skal pengene betales tilbage til kunderne, mener tilsynet.

Verdo markedsfører sig som en forbrugerstyret virksomhed, men Per Nikolaj Bukh, der er professor ved Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, mener, at Verdo har svigtet forbrugerne med sin rentemanøvre.

»Det virker som om, at Verdo har villet optimere sin egen situation, og så glemmer man forbrugerne,« siger han.

Verdo vil ikke kommentere sagen, før der ligger en endelig afgørelse.

Verdo har brugt flere metoder til at overfakturere kunderne. Forsyningstilsynet er ikke færdig med at undersøge koncernen, men indtil videre mener tilsynet, at Verdo skal betale omkring en halv mia. kr. tilbage til kunderne.

BRANCHENYT
Læs også