Erhverv

900.000 borgeres plastaffald skal opbevares på losseplads fra nytår

Vestforbrænding kan efter al sandsynlighed ikke nå at få ny aftale i stand, der skal sikre, at plastaffald bliver sorteret og genanvendt.

Vestforbrænding, modtageanlæg i Frederikssund.
Foto: JP

Plastaffald fra 900.000 borgeres husstande i hovedstadsområdet skal fra 1. januar opbevares på en losseplads i Danmark.

For hovedstadskommunerns selskab Vestforbrænding når ifølge selskabets direktør Peter Basland ikke at indgå en aftale med en ny samarbejdspartner, som kan håndtere plastaffaldet, inden nytår, hvor den nuværende aftale udløber.

Det skriver Ingeniøren.

Hvis Vestforbrænding som forventet ikke finder en ny samarbejdspartner inden nytår, kan plastaffaldet derfor ikke håndteres, og det vil skulle samles i firkanter, der minder om halmballer, og opbevares på et mellemdeponi, som er et sted, hvor affald lagres midlertidigt.

Vestforbrænding ejes af de 19 hovedstadskommuner, som selskabet håndterer affald for.

Det er en helt sædvanlig proces, men det er selvfølgelig ikke sædvanligt at opbevare et halvt år, hvis det skulle ske.

Jan Petersen, Vestforbrændings chef for jura og indkøb

Vestforbrænding havde ellers en aftale med transportvirksomheden HCS fra 1. januar, om at den skulle stå for håndtering af affaldet og køre det til et svensk anlæg, der stod for sortering.

Men Peter Basland valgte at annullere udbudet i juni, efter Vestforbrænding fik dokumenteret, at samarbejdspartneren ikke kunne stå inde for, hvor høj genanvendelsesprocenten for plastaffaldet var. Det skrev Ingeniøren i august.

Opbevaring på ubestemt tid

Vestforbrændings chef for jura og indkøb, Jan Petersen, siger til Jyllands-Posten, at det sker med jævne mellemrum, at det er nødvendigt for selskabet at mellemdeponere affald. Det kan være, fordi der skal udføres reparationer på Vestforbrændings anlæg, eller hvis affaldet af en eller anden årsag ikke kan transporteres.

Det drejer sig dog som oftest kun om nogle uger.

Vestforbrænding
  • Vestforbrænding, der ligger i Glostrup, håndterer affald for 900.000 borgere og 60.000 virksomheder i 19 hovedstadskommuner. Det gør det til Danmarks største affaldsselskab.
  • Selskabet er ejet af de 19 kommuner, som det håndterer affald for: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Halsnæs, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Ishøj, Københavns, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk kommuner.
  • Jan Petersen, Vestforbrændings chef for jura og indkøb, forventer, at selskabet tidligst om et par uger, vil kunne udsende et udbud, der skal sikre, at der kommer en ny samarbejdspartner, som kan håndtere plastaffaldet. Det siger han til Jyllands-Posten.
  • Efter udbud er sendt ud, kan en ny samarbejdspartner byde og senere godkendes af Vestforbrænding. Er der tale om en udenlandsk samarbejdspartner, der skal stå for sortering af plastaffaldet uden for landets grænser, som det er frem til 31. december, hvor plastaffaldet køres til Tyskland, skal danske myndigheder godkende kørslen, da affaldet i så fald køres over grænserne.

»Det er en helt sædvanlig proces, men det er selvfølgelig ikke sædvanligt at opbevare et halvt år, hvis det skulle ske,« siger han.

Men hvor længe plastaffaldet skal stå opbevaret uden at blive sorteret og genanvendt er endnu uvist, udtaler direktør Peter Basland til Ingeniøren.

»Det er svært at sige. Jeg håber bestemt, det er i første halvår af næste år, at vi er på plads,« siger han.

Plastaffald, der ligger som mellemdeponi, kan som udgangspunkt genandvendes senere, men det kan risikere at få en ringere kvalitet alt afhængig af, hvordan det bliver opbevaret:

»Der tales i almindelighed om, at behandlingsanlæggene har sværere ved at sortere plasten, hvis den har stået presset i baller i en længere periode. Det skyldes dels, at plasten bliver sværere at skille ad, og endelig kan påvirkning fra vind og vejr forringe plastkvaliteten og forårsage algevækst,« skriver Vestforbrænding til mediet.

Læs også