Erhverv

Verdo kan ikke redegøre for millionlån fra fjernvarmeselskab

Ifølge Forsyningstilsynet har Verdo reelt brugt varmekundernes penge til at finansiere andre aktiviteter. Eksperter opfordrer tilsynet til at gribe ind.

Artiklens øverste billede
Collage: Anders Thykier Vester

Forsyningskoncernen Verdo kan komme i nye problemer på grund af interne millionlån.

Som beskrevet på Finans har Verdos fjernvarmeselskab over flere år lånt flere hundrede millioner kroner ud til koncernforbundne selskaber til lave renter på 0,01-0,46 procent.

Ifølge Verdo er udlånene sket igennem en såkaldt cash pool-ordning, hvor koncernen samler likviditet og fordeler den blandt de datterselskaber, der har behov for den.

Men i et udkast til en afgørelse om Verdos koncerninterne lån konkluderer Forsyningstilsynet, at fjernvarmeselskabet og dermed kunderne reelt har finansieret - muligvis kommercielle - aktiviteter i andre dele af koncernen.

Uddrag fra Forsyningstilsynets udkast til afgørelse om koncerninterne lån i Verdo.

Tilsynet hæfter sig dels ved størrelsen på lånene, dels ved at de har stået på igennem flere år, og det påpeger, at cash pool-ordningen gør det svært at se, hvor varmekundernes penge er i dag.

»Man kan altså ikke redegøre for, hvor varmekundernes penge kanaliseres hen, da pengestrømmene fra de forskellige forretningsaktiviteter i koncernen blandes sammen,« fremgår det af Forsyningstilsynets udkast.

Professor i energi- og forsyningsret på Syddansk Universitet Bent Ole Gram Mortensen er ikke i tvivl om, at udlånene er ulovlige, hvis fjernvarmeselskabet har finansieret kommercielle forretninger i Verdo.

Han peger på, at fjernvarmeselskaber er monopolforretninger, som er underlagt et hvile-i-sig-selv-princip, hvor kunderne ikke må betale mere for varmen, end det koster at opretholde varmeforsyningen.

»Hvis du lader monopolkunderne finansiere gildet i en kommerciel aktivitet, så krænker du hvile-i-sig-selv-princippet. Samtidig skævvrider du konkurrencen på den kommercielle side,« siger Bent Ole Gram Mortensen.

Han er i det hele taget stærkt kritisk over for, at fjernvarmeselskabet låner penge ud til andre selskaber i koncernen.

»Det ligner ikke noget, at et fjernvarmeselskab og dets kunder skal lege bank. Fjernvarmeselskabet har ét formål, og det er at drive varmeforsyning bedst og billigst,« siger Bent Ole Gram Mortensen.

Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen opfordrer Forsyningstilsynet til at pålægge Verdo at standse udlånene fra fjernvarmeselskabet:

»Det rejser tvivl om, hvorvidt lovgivningen sikrer vandtætte skotter mellem forsyningerne i multiforsyningsvirksomheder. Det har i hvert fald ikke været hensigten med loven, at varmeforbrugerne skal være med til at finansiere billige lån,« siger han.

Per Nikolaj Bukh, professor ved Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet er enig:

»Det efterlader en fornemmelse af, at der er investeringer oppe i moderselskabet, som ikke har givet det afkast, man havde forventet. Så har man haft brug for at optage nogle lån, og de penge har man så hentet nede i varmeselskabet,« siger han.

Forsyningstilsynet skriver i sit udkast til en afgørelse, at ordningen udsætter varmekunderne for »en forøget tabsrisiko, som ikke er forenelig med forbrugerhensynet i varmeforsyningslovens prisbestemmelser.«

Afgørelsesudkastet handler om et andet forhold, nemlig det at fjernvarmeselskabet samtidig har betalt høje renter for et lån fra moderselskabet på 549 mio. kr.

Hvis tilsynet vurderer, at cash pool-ordningen er ulovlig, har det mulighed for at gribe ind, men det vil kræve en selvstændig afgørelse. 

Direktør i tilsynet, Carsten Smidt, vil imidlertid ikke udtale sig på nuværende tidspunkt, så længe tilsynet er i dialog med Verdo om de andre forhold. 

Tilsvarende vil Verdo heller ikke kommentere sagen. Verdos ledelse har gentagne gange afvist, at varmekundernes penge er blevet brugt til at finansiere andre aktiviteter i koncernen. Alligevel har bestyrelsen netop besluttet at iværksætte en advokatundersøgelse, der kortlægger netop dette.

Verdo er i forvejen genstand for undersøgelser i Forsyningstilsynet og Randers Kommune, der har nægtet at godkende Verdos vandpriser, som også er under mistanke for at have været for høje.

I 2018 pålagde Forsyningstilsynet Verdo at betale 234 mio. kr. tilbage til varmekunderne på grund af overfakturering. I forrige uge kom det så frem, at tilsynet endvidere har lavet to udkast til afgørelser, der pålægger Verdo at tilbagebetale yderligere 275 mio. kr. gennem en nedsættelse af varmepriserne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.