Erhverv

Chemometec-topchef jubler over rekord-år: Vi har ramt epicentret

Chemometec kan ikke få hænderne ned over de gode resultater. Arkivfoto Arkivfoto: Chemometec

Chemometec nåede sit bedste resultat nogensinde i regnskabsåret 2018/19, hvor omsætningen blev løftet med 56 pct. til 175,5 mio. kr., mens driftsoverskuddet (EBITDA) blev mere end fordoblet til 64,9 mio. kr. Resultaterne glæder topchef Michael Eising, som er "meget, meget glad":

- Vi har rigtig, rigtig godt fat i celleterapi-markedet, hvor vi er - uden at prale - er "the" leverandør til de her kunder. I og med denne her industri kører så hurtigt, så står vi over for en lige så jordskredsagtig udvikling, som vi så med penicillin.

- Det går ekstremt hurtigt i industrien, og der har vi været heldige og dygtige at ramme lige ned i epicentret af markedet - og så har vi været gode til at holde fast i det. Det har vi tænkt os at blive ved med, lyder det fra topchefen.

Selskabet, der gør sig inden for udstyr til celletælling og -analyse, forventer, at væksten fortsætter. I næste regnskabsår forventes toplinjen således at vokse til 192-202 mio. kr., mens der ventes et EBITDA-resultat i intervallet 60-66 mio. kr.

Der lægges dog op til en nedgang i væksten. Tages der udgangspunkt i toppen af intervallet, lægger den op til en vækst på maksimalt 15,1 pct., hvilket er noget lavere end den, der blev præsteret i år. Det skyldes dog, at det seneste regnskabsår var "exceptionelt godt", fortæller direktøren:

- Det afsluttede regnskabsår var exceptionelt godt, og det er altid svært, når man sidder og kigger ind i et nyt. Men det er, hvad vi tror, er realistisk ud fra vores kendskab til kundernes planer og markedet.

- Det er på nuværende tidspunkt det, vi mener, vi kan stå på mål for - og vi vil ikke love mere end det, siger Michael Eising.

Chemometec opjusterede sine finansielle forventninger hele fem gange sidste regnskabsår, og omsætningen landede 35 pct. højere end midtpunktet i det interval på 127-133 mio. kr., som selskabet stillede i udsigt ved regnskabsårets begyndelse.

Michael Eising medgiver da også, at selskabet mange gange er blevet skudt i skoene, at det ikke forstår sin egen forretning - det er dog svært at spå om resultaterne, fortæller han.

- En produktionsvirksomhed som vores, hvor man skal producere små detaljer og måleinstrumenter, sælge det, få det afskibet ud til hele verden og få det installeret ude hos kunderne, er en kompliceret proces.

- Vi ved ikke, hvornår kunderne skal bruge varerne - det afhænger af udviklingsprojekter, for eksempel hvornår de får en godkendelse fra FDA (den amerikanske lægemiddelstyrelse, red.), så det er svært at spå om, mener topchefen.

På fondsbørsen ser det ikke ud til, at investorerne er lige så imponerede over regnskabet, der blev offentliggjort tirsdag inden børsåbning. Kort før klokken 10.30 sendes aktien ned med 0,4 pct. til 149 kr., hvilket dog skal ses i lyset af en stigning i år på hele 76 pct.

BRANCHENYT
Læs også