Erhverv

Chefen for bagmandspolitiet fik bonus inden hjemsendelse

Statsadvokat Morten Jakobsen opfyldte 100 procent af målene i sin resultatkontrakt, viser aktindsigt. Nu er han suspenderet.

Statsadvokat Morten Jakobsen blev tidligere på måneden fritaget for tjeneste. Foto: Jens Dresling/Scanpix

Chefen for bagmandspolitiet, Morten Jakobsen, var ifølge Rigsadvokaten en stor succes i jobbet, inden han for nylig pludselig blev sendt hjem uden nærmere forklaring.

Det viser oplysninger om hans bonusbetalinger, som Finans har fået aktindsigt i.

Ifølge oplysningerne fik Morten Jakobsen således 75.000 kr. i bonus for 2018, efter at han havde opfyldt 100 procent af målene i sin resultatlønskontrakt.

Morten Jakobsens bonus afhang dels af opfyldelsen af anklagemyndighedens generelle mål samt »en samlet vurdering af statsadvokaturens udvikling og særlige udfordringer i 2018 samt en vurdering af statsadvokatens personlige lederskab og udviklingen heri,« hed det.

Kontrakten blev underskrevet af Morten Jakobsen og hans chef, rigsadvokat Jan Reckendorff, der altså efterfølgende vurderede målopfyldelsen til 100 procent.

Morten Jakobsen blev sendt hjem med løn den 5. september under stor mystik. Som chef for bagmandspolitiet er han ansvarlig for efterforskningen af en stribe højprofilerede sager om økonomisk kriminalitet.

Det gælder for eksempel sagerne om mulig hvidvask i Danske Bank og Nordea samt sagen om formodet milliardsvindel med udbytteskat.

Siden hjemsendelsen har Justitsministeriet og Rigsadvokaten nægtet at gå i detaljer med hjemsendelsen, herunder om den skyldtes personlige forhold eller forhold med relation til hans virke som statsadvokat.

Ifølge Rigsadvokaten er end ikke medarbejderne i bagmandspolitiet, der formelt hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, orienteret om baggrunden for hjemsendelsen af deres chef.

Justitsminister Nick Hækkerup har ifølge Finans’ kilder givet partiernes retsordførere en fortrolig orientering, men ingen af disse vil udtale sig om sagen.

Finans har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Morten Jakobsen.

BRANCHENYT
Læs også