Erhverv

Stor minkfamilie i kæmpetab - har tømt alt

Krisen kradser i den danske minkbranche.

Arkivfot: Per Folkver
    Portræt af solidariteten i Lemvig. Lettere på Pelscenter Vestjylland er i færd med at rense, tørre og børste sæsonens sidste minkskind, inden de sendes på auktion og måske ender i garderoben hos en nyrig kineser. Mink.

En af Danmarks største minkproducenter er blevet ramt af et stort milliontab, efter at priserne på minkskind har ramt det laveste niveau i 10 år. Det skriver Landbrugsavisen.

I et nyt årsregnskab må Jan Albertsen og Inger Jensen, der sammen ejer to store minkfarme, notere et tab på 24 mio. kr. Samtidig har de valgt at tømme begge farme for dyr, fordi det lige nu giver tab at producere minkskind.

Stort set hele underskuddet stammer fra en af Danmarks største minkfarme, Sdr. Vosborg Mink, som Inger Jensen ejede sammen med minkavlerne Bo og Lone Kloster.

Farmen blev bygget i 2016, da den seneste periode med tårnhøje priser på minkskind netop var slut. Men da Bo og Lone Kloster ikke overholdt deres forpligtelser til banken, opsagde banken i januar i år engagementet for hele minkfarmen.

Nu har Inger Jensen overtaget farmen og dens forpligtelser.

»Det er ikke noget, vi har lyst til at tale om nu. Vi tror på pelsdyrbranchen, og vi skal nok klare os,« siger Inger Jensen til Børsen.

Både minkhallerne i Sdr. Vosborg og i Tvis står nu tomme. Ligesom de gør hos mange andre danske minkavlere, som er hårdt ramt af de lave priser på minkskind.

Planen er dog, at de to minkfarme igen skal i produktion.

»Men vi venter, til priserne stiger. Lige nu ser det dog ikke ud som om, at det bliver i 2020, at vi starter igen,« siger medejer Jan Albertsen til Landbrugsavisen.

Den tidligere så forgyldte danske minkbranche er i dyb krise, og der er udsigt til, at endnu flere minkavlere bliver tvunget til at lukke de kommende måneder. Produktionen styrtdykker, priserne falder, og økonomien styrtbløder.

Siden 2013 er prisen på danske minkskind styrtdykket fra 600 til 200 kr. De voldsomme prisfald er udløst af en global overproduktion af minkskind, som har medført, at der i en årrække blev opbygget meget store lagre af skind i Kina.

Hos flere af de største underleverandører til minkbranchen lyder vurderingen, at krisen fortsætter i 2020 og formentlig først klinger af i 2021.

Selvom Inger Jensen og Jan Albertsen i seneste regnskabsår tabte 24 mio. kr., har de fortsat en egenkapital på knap 60 mio. kr. i selskabet Ove Jensen Tvis Pelsdyrfarm ApS.

BRANCHENYT
Læs også