Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Magtfulde erhvervsfonde får større indflydelse på Danmarks kurs

Private fonde har vundet mere magt over, hvad Danmark skal satse på i fremtiden, efter at fondene har hævet bevillingerne kraftigt de seneste år.

De magtfulde fonde
Novo Nordisk Fonden er med afstand den største fond i Danmark, når det gælder uddelinger. Fonden bevilliger især penge til forskning inden for life science. Foto: Stine Tidsvilde

Erhvervslivets pengestærke fonde vinder mere magt over fordelingen af midler til forskning, kultur, sociale indsatser og byudvikling. Det kan få magtbalancen til at rykke sig, mener flere eksperter.

De seneste år har milliarderne hobet sig op i de største fonde, som derfor har hævet bevillingerne i et hidtil udset tempo. Siden 2014 har de 15 største erhvervsdrivende fonde hævet bevillingerne ca. 80 pct. til over 8,4 mia. kr. i 2018, viser Finans’ gennemgang.

Det sker samtidig med, at de statslige bevillinger er stagneret.

Erhvervsdrivende fonde
  • Over halvdelen af landets største virksomheder er delejet af en erhvervsdrivende fond, som har en kontrollerende aktiepost i selskaberne.
  • Fondenes egenkapital er samlet set vokset med ca. 25 pct. over de seneste fem år på grund af stigende udbytte fra datterselskaberne.
  • Fondene uddeler hvert år en andel af overskuddet til almennyttige formål. Det kan f.eks. være forskning, kultur, sociale projekter eller byudvikling.
  • Landets største fond er Novo Nordisk Fonden, som uddeler næsten 4 mia. kr. om året.
»Demokratisk kan det blive problem, fordi politikerne har accepteret, at en ikke-folkevalgt erhvervselite får mere magt over, hvad Danmark skal satse på,« siger Christoph Ellersgaard, lektor på CBS.

Når fondene bevilliger penge til et område, neddrosler det offentlige i nogle tilfælde for bevillingerne til området, fordi fondene tilfører så mange midler.

En revidering af fondsloven fra 2015 har øget kravene til åbenhed om udbetalinger og uddelingskriterier i fondene. Men ifølge professor emeritus ved Københavns Universitet, Heine Andersen, er det fortsat for svært at gennemskue fondenes interesser.

»Fondene har kan have en interesse i at placere bevillingerne, så de gavner forskningen på de områder, hvor fondenes datterselskaber opererer. Det ser vi ofte,« siger han.

Jeg mener ikke, at fondene overtager indflydelse fra staten.

Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden

Det er fonde som Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet og Nordea-Fonden, som har lukket op for sluserne. Det gælder især Novo Nordisk Fonden, som godkendte bevillinger for 3,9 mia. kr. i 2018 mod 975 mio. kr. i 2014.

Professor på CBS, Anker Brink Lund, er enig, at fondens indflydelse fylder mere - især inden for forskning og kultur.

»Fondene udøver primært indflydelse, hvor de gør en mærkbar forskel. Det gør de på universiteterne og kulturområdet, mens de ikke magter så meget på andre områder som socialområdet,« siger han.

Ofte uddeler fondene et stort millionbeløb til opstart af et projekt, mens modtagerne står tilbage med store driftsudgifter, som de selv skal finansiere.

Fondene er mere langsigtede og kan tage større risici i deres investeringer end det politiske system.

Markus Bjørn Kraft, partner i Kraft & Partners

Markus Bjørn Kraft er partner i Kraft & Partners, som i over 10 år har analyseret de danske fonde. Han påpeger, at fondene er en vigtig brik i samfundet trods den stigende magt.

»Fondene er mere langsigtede og kan tage større risici i deres investeringer end det politiske system. Derfor får de ting til at ske, som aldrig ville ske med offentlige midler,« siger han.

Adm. direktør i Lundbeckfonden, Lene Skole, er enig i, at fondene har fået mere indflydelse.

»Men jeg mener ikke, at fondene overtager indflydelse fra staten. Det offentlige skal sikre det brede fundament, mens fonde kan bidrage til, at Danmark kan blive førende på udvalgte områder. Det er to forskellige opgaver,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også