Erhverv

Carlsberg kritiseres for håndtering af bestikkelsessag i Indien

I weekenden kom det frem, at flere nøglepersoner i Carlsberg Indien ifølge et omfattende materiale gennem halvandet år i 2015 og 2016 systematisk betalte indiske embedsmænd under bordet. Foto: Jens Dresling

Carlsberg kritiseres for sin håndtering af sagen om indiske bestikkelsesanklager, lyder det fra whistleblower-organisation. Selv siger Carlsberg, at sagen blev taget alvorligt.

Det skriver Berlingske Business.

Bryggeriet holder på, at der er blevet ageret efter bogen i håndteringen af en fratrådt ledende medarbejder fra et Carlsberg-bryggeri i Indien.

Den fratrådte medarbejder fortalte om nøglefigurer i det indiske datterselskab, der var dybt involverede i systematisk bestikkelse af lokale embedsmænd. Efter det iværksatte Carlsberg sin egen undersøgelse af anklagerne.

Anders Koustrup Kærgaard, der er næstformand i whistleblower-organisationen Veron, mener dog snarere, at Carlsbergs håndtering af den fratrådte medarbejders advarsler er kritisabel.

- Det er alvorlige beskyldninger, som whistlebloweren rejser i henvendelserne. Så alvorlige og detaljerede, at Carlsberg burde have anmeldt det til myndighederne - også selvom vedkommende krævede økonomisk kompensation for at udlevere beviserne, siger han til Berlingske Business.

Næstformanden tager dog det forbehold, at der kan ligge andet materiale i sagskomplekset, der ændrer det samlede billede af sagen.

I weekenden kom det frem, at flere nøglepersoner i Carlsberg Indien ifølge et omfattende materiale gennem halvandet år i 2015 og 2016 systematisk betalte indiske embedsmænd under bordet.

Og onsdag berettede Berlingske, at flere topfolk i Carlsberg - herunder topchef Cees 't Hart - allerede i 2017 var bekendt med bestikkelsesanklagerne.

Berlingske har sendt en række spørgsmål til bryggeriet, som er blevet besvaret i én mail.

- Som vi hele tiden har sagt, blev vi i 2017 af en utilfreds tidligere medarbejder fra Hyderabad konfronteret med anklager om uretmæssig fyring og beskyldninger om bestikkelse tilbage i 2015-16. Den samme medarbejder nægtede imidlertid at udlevere det påståede materiale med mindre vi betalte ham 2 millioner US dollars, skriver Carlsberg og understreger, at bryggeriet har taget sagen meget alvorligt fra starten, og iværksat en omfattende undersøgelse.

Bryggeriet har også efterfølgende gennemført ekstraordinære og styrkede revisioner omkring bryggeriet i Hyderabad, skriver Carlsberg til Berlingske Business.

BRANCHENYT
Læs også