Erhverv

Spies stopper salget af rejser

Konkursen hos Thomas Cook tvinger nu Spies til at stoppe salget af rejser midlertidigt.

Verdens ældste rejseselskab, Thomas Cook, er kollapset. Det får nu Spies til at stoppe salget af rejser. Foto: Enrique Calvo/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er ikke længere muligt at booke rejser hos Danmarks største rejseselskab Spies, der er en del af den konkursramte rejsekoncern Thomas Cook.

Det oplyser Spies' kommunikationschef, Lisbeth Nedergaard.

»Vi har stoppet salget af rejser midlertidigt, indtil der er klarhed over situationen. Vi bruger alle ressourcer på at hjælpe de gæster, der er påvirket lige nu,« siger hun.

Sådan er du stillet
  • Har du bestilt en rejse med både ud- og hjemrejse med Thomas Cook Airlines Scandinavia, er din hjemrejse aflyst. Spies skriver på sin hjemmeside, at selskabet løbende kontakter de ramte kunder, der er strandet i udlandet.
  • Har du købt din flybillet direkte hos flyselskabet, er du dækket, hvis flyselskabet går konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. Rejsegarantifonden dækker udgifterne til en ny billet på nær en selvrisiko på 1000 kroner.

Hvis konkursen er sket den dag, du er afsted:

  • Du bør ikke tage i lufthavnen, hvis du skulle have rejst med Thomas Cook Airlines Scandinavia mandag. Alle flyvninger er aflyst.
  • Hvis du har købt flybilletten direkte hos selskabet, skal du altid betale en selvrisiko på 1000 kroner, og Rejsegarantifondens formue er afgørende for, hvor meget du kan få i erstatning. Flybilletten skal være til flyvning mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn.

Hvis du bestilt din rejse gennem Spies, men med et andet flyselskab end Thomas Cook:

  • Rejser med rutefly som for eksempel British Airways, SAS og Thai Airways påvirkes ikke.

Hvis du skal afsted efter den 23. september:

  • Spies vil melde ud i løbet af mandagen, hvordan rejsekunder vil blive påvirket de kommende dage.

Kilder: Spies, Forbrugerrådet Tænk

Hele morgenen har det været muligt at søge rejsemuligheder frem på Spies' hjemmeside. Denne funktion er der endnu ikke ændret ved trods Spies' udmelding om, at det midlertidigt ikke er muligt at booke nye rejser.

Alene mandag er 1.400 Spies-passagerer påvirket af Thomas Cook-kollapset. I alt opholder omkring 6.000 rejsekunder med Spies sig i udlandet lige nu.

Det store problem for Spies er, at 80 pct. af alle rejseselskabets flyvninger sker med flyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia, der har indstillet alle flyvninger, fordi det britiske moderselskab er begæret konkurs.

Med 274.000 solgte rejser sidste år er Spies Danmarks største rejsevirksomhed, og selskabet havde i det seneste regnskabsår et overskud på 60 mio. kr.

Spies er en del af Thomas Cook Northern Europe, som også omfatter rejsebureauerne Ving i Sverige og Norge og Tjäreborg i Finland.

Netop Thomas Cook Northern Europe forventes at blive solgt videre for at skaffe penge til konkursboets kreditorer.

Thomas Cook-koncernen har i flere uger arbejdet intenst med en storstilet redningsplan, men den faldt i sidste øjeblik til jorden. Derfor måtte verdens ældste rejseselskab klokken 3 søndag nat søge om konkurs ved retten i London.

Thomas Cooks historie går helt tilbage til 1841, da en britisk erhvervsmand af samme navn begyndte at arrangere togrejser fra Leicester til Loughborough.

Siden har selskabet overlevet to verdenskrige, men en tyngende milliardgæld og en fejlslagen redningsplan har nu taget livet af det hæderkronede selskab.

Thomas Cook-koncernen havde ellers sikret sig 900 mio. pund i finansiering til at fortsætte driften. Men da en af selskabets banker pludselig krævede 200 mio. pund ekstra for at støtte op om redningsplanen, faldt det hele til jorden.

BRANCHENYT
Læs også