Erhverv

Carlsberg investerer millioner i genbrug af vand

Carlsbergs bryggeri i Fredericia skal gennemgå en større effektivisering.

Carlsbergs Fredericia-bryggeri er udvalgt som det første af koncernens bryggerier, der skal teste en ny teknologi, som siden skal rulles på de andre bryggerier. Foto: Philip Davali

Bryggerikoncernen Carlsberg investerer et tocifret millionbeløb i euro i koncernens bryggeri i Fredericia for at effektivisere forbruget af vand til brygning af øl og læskedrikke i samtlige koncernens bryggerier.

Det skriver Carlsberg i en pressemeddelelse.

Carlsbergs Fredericia-bryggeri er udvalgt som det første af koncernens bryggerier, der skal teste den nye teknologi, som siden skal rulles på de andre bryggerier.

- Det er en stor investering for os, men det er et nødvendigt næste skridt for vores mål om at nå mod nul vandspild i alle vores bryggerier, siger chefen for integrated supply chain i Carlsberg, Philip Hodges.

Hele tankegangen er en del af Carlsbergs strategi "Together Towards Zero", som blev lanceret i 2017 og blandt andet indeholder ønsket om nul spild af vand. Samlet set er det målet for Carlsberg at reducere forbruget af vand fra 3,4 l per liter færdigt produkt til 1,7 liter i 2030.

"Together Towards Zero"
  • "Together Towards Zero" er en del af Carlsberg strategi "Sail '22", der blev lanceret af koncernchefen Cees 't Hart i 2017.

Der er fire ambitioner:

  • Ingen CO2 udledning (carbon footprint)
  • Ingen vandspild
  • Intet uansvarlig drikkeri
  • Ingen ulykker

Derunder er der konkrete mål mod 2022 og 2030

Fredericia bryggeriet, der blev indviet i 1979, skal være testbryggeri for et nyt vandrensningsanlæg, der skal reducere vandforbruget fra 2,9 liter til 1,4 liter per liter færdigt produkt. Dermed vil Fredericia bryggeriet nå under Carlsbergs målsætning for alle bryggerierne.

Bryggeriet vil genbruge 90 pct. af alt spildevand.

Når vandrensningsanlægget er i drift i 2021 vil Carlsberg ikke sende procesvand ud i kloakken men selv foretage rensningen, der vil resultere i vand, der renere end drikkevand, fremhæver Carlsberg. Carlsberg kalder det rensede vand for Purewater, men understreger, at det føres tilbage og anvendes i bryggeriets proces og produktion, men ikke vil blive brugt i bryggeriets produkter.

Vandgenvindingsanlægget anslås ifølge Carksberg også at reducere bryggeriets energiforbrug med op til 10 pct. gennem egen biogasproduktion og recirkulering af varmt vand, hvilket yderligere bidrager til realiseringen af Carlsbergs bæredygtighedsprogram.

Læs også
Top job