Erhverv

Ørsted kan nu lægge Elsam-sagen bag sig: Opjusterer forventninger

Sagen handler om muligt markedsmisbrug hos Elsam, der ifølge anklagerne opkrævede for høje elpriser hos kunderne. Foto: Ørsted

Allerede i maj sidste år gav Vestre Landsret Ørsted medhold i den ene ud af to konkurrencesager hos myndighederne, og nu har Ørsted og konkurrencemyndighederne også sat et endeligt punktum i sag nummer to. Det oplyser energikoncernen i en meddelelse til fondsbørsen.

- Vi er godt tilfredse med, at sagerne med konkurrencemyndighederne nu er afsluttet, og at Elsam frifindes for alle påstande om overtrædelse af konkurrencereglerne, udtaler Marianne Wiinholt, der er finansdirektør hos Ørsted, i en meddelelse onsdag.

Sagen handlede om muligt markedsmisbrug hos Elsam, der ifølge anklagerne opkrævede for høje elpriser hos kunderne. Den ene sag, der blev afgjort til Ørsteds fordel sidste år, omhandlede muligt markedsmisbrug i en periode i løbet af 2005 og 2006.

Efter afgørelsen i Vestre Landsret forsøgte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at få sagen for Højesteret, men det blev afvist af Procesbevillingsnævnet sidste år.

Selv om Ørsted fik medhold i den sag, spøgte en lignende sag, der dækkede over en periode fra juli 2003 til udgangen af december året efter, og det er den sag, som Ørsted og konkurrencemyndighederne nu har afsluttet.

Konkurrencemyndighederne havde - ligesom i 2005/06-sagen - oprindeligt også slået fast, at Elsam havde misbrugt sin dominerende stilling til at tage for høje priser i halvandet år frem mod udgangen af december 2004 .

Vestre Landsrets afgørelse i den nyeste af de sager har derfor ifølge konkurrencemyndighederne ført til et forlig med Ørsted.

I en pressemeddelelse skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu, at det ikke "med den fornødne sikkerhed" kan bevises, at Elsam misbrugte sin dominerende position på markedet.

- Da Elsam III-sagen ikke kan føres ved Højesteret, står Vestre Landsrets dom om, at misbruget ikke er tilstrækkeligt bevist, ved magt. På den baggrund har vi indgået forlig i Elsam II-sagen, siger Jakob Hald, der er direktør for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Ørsted oplyser, at det er blevet tilkendt 1,5 mio. kr. i sagsomkostninger.

Selv om Ørsted nu er frifundet for at have misbrugt en dominerende stilling i de to konkurrencesager, kører der fortsat en erstatningssag, der blev rejst i 2007 af 1106 virksomheder og kommuner med Energi Danmark, OK og Scanenergi i spidsen.

Sagsøgerne ønsker erstatning for at have betalt for høje priser, og erstatningskravet lyder ifølge stævningen på op mod 4,4 mia. kr. plus procesrenter.

- På trods af at Elsam nu er frifundet for konkurrencemyndighedernes påstande om overtrædelse af konkurrencereglerne, har de erstatningssøgende valgt at fastholde deres krav om erstatning og fortsætter deres sag, oplyser Ørsted i meddelelsen.

Ørsted har dog besluttet af tilbageføre det trecifrede millionbeløb, selskabet tidligere havde hensat i forbindelse med sagen. Det drejer sig om 298 mio. kr. med tillæg af procesrenter, som blev hensat til dækning af en eventuel erstatning.

- Da Elsam nu er frifundet for konkurrencemyndighedernes påstande om overtrædelse af konkurrencereglerne, tilbagefører Ørsted nu hensættelsen, lyder det.

Det er også en del af årsagen til, at den danske energikoncern onsdag opjusterer forventningerne til driftsresultatet før renter, skat samt af- og nedskrivninger, EBITDA, med 0,5 mia. kr. til et niveau på 16 til 17 mia. kr.

Ørsted oplyser desuden, at bedre end ventede vindhastigheder i august også har været medvirkende til opjusteringen.

Elsam blev i 2006 fusioneret med Ørsted, der dengang gik under navnet Dong Energy. Indtil da var Elsam ejet af en række regionale elselskaber.

BRANCHENYT
Læs også