Erhverv

Medie: Kinas store sociale medie afsløret i grov censur

Den populære, kinesiske app Tiktok er blevet afsløret i at løbe den kinesiske regerings ærinde ved bl.a. at censurere kritikere af Kinas udenrigspolitik.

Foto: Screendump fra Youtube

Det populære social medie i Kina, TikTok, er blevet afsløret i at censurere sine brugere og fremme kinesisk udenrigspolitik.

Britiske The Guardian har fået fat i lækkede dokumenter, som viser, at Tiktok instruerer sine moderatorer i at censurere videoer, der nævner den tibetanske uafhængighed eller den forbudte religiøse gruppe Falun Gong, der har millioner af tilhængere, men er blevet undertrky af Kina siden 1999.

Dokumenterne viser, hvilke retningslinjer Tiktok skal censureres efter, og her en af retningslinjerne at fremme kinesiske udenrigspolitiske mål, skriver The Guardian.

Desuden bliver indhold, som direkte kritiserer det socialistiske styre i Kina, censureret.

Tiktok er ejet af den kinesiske techgigant ByteDance, der har hovedsæde i Beijing. På det sociale medie kan brugerne sende 15 sekunder lange videoer til hinanden. På verdensplan har Tiktok over en milliard aktive burgere om måneden og betragtes som verdens hurtigst voksende app.

Afsløringerne kommer midt i en stigende mistanke mod Tiktok for støtte det pro-kinesiske bystyre i Hong Kong, som ellers har været udsat for massive protester de seneste måneder.

De lækkede retningslinjer viser, at brugerne får deres indhold fjernet og risikerer en udelukkelse fra Tiktok, hvis de f.eks. kritiserer den kinesiske regering eller på anden vis kritiserer regeringens udenrigspolitiske beslutninger. Ved mindre overtrædelser vil det indhold, man deler, blive gjort usynligt for andre burgere, skriver The Guardain.

Tiktok er større end Facebook i Kina, men det sociale medie har også spredt sig langt uden for de kinesiske grænser. Især blandt vestlige børn og unge er appen populær, og alene i Danmark bruger over 100.000 børn Tiktok.

Bytedance, der ejer Tiktok, skriver til The Guardian, at de retningslinjer, som avisen har set, blev trukket tilbage i maj - bl.a. før de nuværende protester i Hong Kong begyndte - og at de nuværende retningslinjer ikke henviser til specifikke lande.

»Da Tiktok blev globalt sidste år, anerkendte vi, at de hidtidige retningslinjer ikke var den rigtige tilgang, og derfor begyndte vi at arbejde for at styrke lokale teams, der har en nuanceret forståelse af hvert marked. Efterhånden som vi er vokset, har vi implementeret denne mere nuancerede retningslinjer på tværs af alt fra produkt, til teams og politikudvikling,« skriver Bytedance i et svar.

The Guardian har dog lavet flere test af Tiktok, som viser, at kritik af Kinas udenrigspolitiske ageren stadig kan blive censureret.

Det sociale medie er tidligere blevet anklaget for at sende personlige data fra sine brugere videre til de kinesiske myndigheder.

BRANCHENYT
Læs også