Serier

Formodede svindelselskaber er en del af terrorsag om droner til Islamisk Stat

En ekspert undrer sig over, at ingen er blevet retsforfulgt for terrorfinansiering i de formodede momssvindelsager.

Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt
Navne og adresser går igen i både selskaber i formodet momssvindelnetværk og i anklagemyndighedens bevismateriale i terrorsagen om indkøb af dronedele til terrorbevægelsen Islamisk Stat. Illustration: Anders Vester Thyk

En række selskaber i et formodet momssvindlernetværk, som skylder staten op mod 800 mio. kr., kædes nu direkte sammen med indkøb af materiel til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det sker i den såkaldte dronesag, hvor tre mænd er tiltalt for at have sendt bl.a. droner til Islamisk Stat.

Et af selskaberne i netværket, en internetcafe på Frederiksberg, fik ifølge anklagemyndigheden leveret kameraer, som skulle videresendes til terrorbevægelsen. Selskabet havde på det tidspunkt allerede ifølge skattemyndighederne været en del af en momskarrusel for millioner. Det havde samtidig forbindelse til en formodet momssvindelbagmand, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste i dag med stor sandsynlighed er død i Syrien som IS-kriger.

Herudover bestilte en af de tiltalte i dronesagen ifølge anklagemyndigheden 250 gasmaskefiltre til saringas. Pengene til gasmaskerne blev betalt fra en bankkonto tilhørende en kendt syrienskriger, der delte adresse med en direktør i fire af selskaberne i det formodede momssvindlernetværk.

Bankkontoen var registreret på direktørens privatadresse i Københavns nordvestkvarter.

Det viser en kortlægning foretaget af Jylland-Postens erhvervsmedie Finans og dagbladet Information sammenholdt med oplysninger fremlagt af anklagemyndigheden på retsmøder i denne uge.

Grand Theft Europe
 • Finans samarbejder i #Grandthefteurope med 35 europæiske medier fra samtlige lande i EU, koordineret af den tyske nonprofit-researchorganisation Correctiv.
 • Sammen kulegraver netværket af undersøgende journalister sindrigt organiserede momskarruseller, der udgør det største igangværende skattesvindelkompleks i EU.
 • Læs mere her: www.grand-theft-europe.com.
 • De nye oplysninger får terrorekspert Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm til at undre sig over, at ingen er blevet retsforfulgt for terrorfinansiering i de formodede momssvindelsager.

  »Der er tale om mange penge. Og det er vel at mærke penge, som de danske skatteydere har betalt,« siger han.

  Søren Engers Pedersen, momsekspert ved revisorfirmaet Baker Tilly, mener, at myndighederne i lyset af sagen skal komme op i gear for at fange de formodede momssvindlere.

  »Man skal være yderst velorganiseret for at kunne foretage momssvindel i den skala. Dem, der står bag det, ved, hvordan man opbygger momssvindlerkæder, og desværre slipper de af sted med det, fordi myndighederne ikke griber ind, før pengene er væk,« siger han.

  Anklager i sagen Kristian Kirk har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

  Da der ikke er faldet dom i sagen, er navnene på de tiltalte anonymiseret. De tiltalte nægter sig skyldige.

  BRANCHENYT
  Læs også