Erhverv

Thomas Cook-kollaps giver kæmpetab for hoteller i Sydeuropa

På Mallorca koster konkursen hotellerne 750 mio. kr. alene i ubetalte regninger.

Rejsende med Thomas Cook mødte disse skærme i Gatwick Lufthavn i London, da selskabet kollapsede den 23. september. "Alle fly er aflyst" var beskeden. Foto: AP Photo/Alastair Grant

Konkursen i verdens ældste rejseselskab Thomas Cook er blevet ekstrem dyr for hotelbranchen i Grækenland, Spanien og Tyrkiet.

Tilsammen lyder regningen i de tre lande på 7,5 mia. kr. i dels direkte tab på ubetalte regninger og dels tab på reservationer som ikke bliver gennemført. Dertil kommer tab for manglende omsætning fra de manglende gæster, skriver SpiegelOnline.

Hos det græske hotelforbund, HHF, regner man med et tab på 3,7 mia. kr. Heraf stammer de 1,5 mia. kr. fra ubetalte regninger ”og yderligere 860 mio. kr. i tab på de gæster som ikke når frem i denne måned,” siger Grigoris Tasios fra HHF.

I Spanien har fagfolk beregnet, at de ubetalte regninger løber op i 1,5 mia. kr. og heraf rammer halvdelen, eller 750 mio. kr., ferieøen Mallorca.

Englændere har i stor stil brugt Thomas Cook til pakkerejser til Mallorca, og hele hoteller er derfor lagt nærmest øde for gæster.

I Tyrkiet betyder rejseselskabets konkurs, at mange hoteller bliver nødt til at lukke sæsonen ned tidligere end normalt. Omkring 1000 hoteller er ramt, ifølge det tyrkiske hotelforbund Türofed.

Den tyrkiske hotelindustri regner med et tab på 2,6 mia. kr.

Flere steder har strandede gæster været udsat for ubehageligheder i forbindelse med hotelejernes desperation.

På Mallorca og i Indonesien er gæsterne blevet opfordret til at betale endnu engang for deres værelser og andre steder er gæsterne forsøgt tilbageholdt ved afrejse, skriver Spiegelonline.

BRANCHENYT
Læs også