Erhverv

Midt i store USA-drømme: Falck får millionbøde, slås i retten og misser vigtig kontrakt

På bare en måned har en stribe belastende sager ramt redningskoncernen Falck, der har store ambitioner på det enorme amerikanske marked.

USA står helt centralt i Falcks strategi om at skabe vækst for fremtiden, men en række dårlige sager mudrer nu billedet af selskabets satsning. Grafik: AT.

Skandaleramte Falck har knap overstået de enorme udfordringer i Danmark, før nye myldrer frem på det vigtige amerikanske marked.

Alene inden for den seneste måned har Falck pådraget sig en millionbøde for utilstrækkelig ambulancedrift, fået en retssag om unfair konkurrence på halsen, og så har den danske koncern forpasset en mulighed for at vinde en stor kontrakt.

Det sker, efter at Falck efter flere år med en omsiggribende turnaround har udset sig USA som et strategisk kernemarked, der skal være med til at få toplinjen til at vokse.

Byen vil fortsætte med at stræbe efter en forbedring af systemet fremadrettet.

Jamie Fabos, talsperson for Colorado Springs

»Falck har forsøgt at slå igennem i USA over de seneste år og har gjort det godt, men det er et udfordrende marked, ligegyldig hvem du er, og ambulanceservice er meget anderledes her end i Europa,« siger Chris Cebollero, adm. direktør i konsulentvirksomheden Cebollero Associates, der er specialiseret i ambulancedrift.

Målet om at erobre en større bid af det amerikanske marked lykkedes, da Falck i slutningen af sidste år vandt en kontrakt om ambulancekørsel for Alameda County og amtets 1,5 mio. borgere.

Men den danske koncern har hverken i juli eller august kunnet leve op til de performancekrav, som er listet i kontrakten med amtet.

Falck i USA
  • USA udgør cirka halvdelen af det globale marked for outsourcede ambulanceydelser, når man kigger på modne markeder.

  • Falck har i øjeblikket en markedsandel på 5-6 pct. i USA ifølge koncernen selv.

  • Nordamerika stod i 2018 for 24 pct. af omsætningen i Falcks ambulanceforretning, svarende til 1,8 mia. kr.

  • Det amerikanske marked for ambulanceservice lå i 2019 på 17,5 mia. dollars ifølge analyseselskabet Ibisworld, der regner alle aspekter og typer af ambulanceservice med, inklusiv den luftbårne.

Det har fået Alameda County til at kvittere med en bøde på 2,5 mio. kr. og en ordre om en plan, som sikrer, at Falck fremover lever op til kravene.

»I forbindelse med de nye performancekrav har vi skullet ud og hyre nyt personale, og der har vi øget besætningen med 15 pct., i forhold til det personale den tidligere leverandør havde. De er nu under optræning, og når de er klar, skal vi gerne kunne levere til performancekravene fremadrettet,« siger Jakob Bomholt, direktør for ambulanceforretningen i Falck.

Han erkender, at performancekravene er høje, og at yderligere bøder ikke kan udelukkes.

Ud over bøden gik Falck i sidste uge glip af en kontrakt med byen Colorado Springs, der ellers for nylig udvalgte danskerne som favorit til at vinde kontrakten om at servicere amtet på en halv million mennesker.

Men ved forhandlingsbordet justerede amtet på nogle betingelser, der betød, at aftalen blev dårligere for Falck. Det fik Falck til at bakke ud af kontrakten.

Vi ser frem til forhandlingerne med byen, nu hvor forhandlingerne med Falck er ophørt.

Donna Itzoe, talsperson for AMR

»Vi gik ind i udbudsprocessen med et eneste mål; at forbedre ambulanceservicen i Colorado Springs til gavn for borgerne. Det mål er ikke ændret, og byen vil fortsætte med at stræbe efter en forbedring af systemet fremadrettet,« skriver Jamie Fabos, talsperson for Colorado Springs, i en e-mail, efter Falcks retræte.

I stedet har Colorado Springs flyttet fokus og er begyndt at forhandle med American Medical Response (AMR), der i 40 år har siddet på ambulancedriften i byen, og som er Falcks helt store konkurrent på det amerikanske marked.

»Vi ser frem til forhandlingerne med byen, nu hvor forhandlingerne med Falck er ophørt,« skriver Donna Itzoe, talsperson for AMR, i en e-mail.

Ifølge Jakob Bomholt er den missede kontrakt »udramatisk«, og han mener, at man som virksomhed skal kunne tåle det. Og så betyder det ifølge Falck-direktøren samtidig, at der er en række andre kontrakter, redningskoncernen kan gå efter.

Det er imidlertid ikke kun den missede kontrakt med Colorado Springs og millionbøden, som Falck har skullet forholde sig til i USA på det seneste.

Den danske redningskoncern er også endt i et juridisk slagsmål med virksomheden SG Collaborative Solutions, hvor parterne er røget i totterne på hinanden om krænkelse af ophavsretten.

Vi har på skrift fra SG Collaborative, at vi har måttet bruge deres ophavsret. Derfor har vi gjort vores mening til kende, herunder anlagt sag om at de skal frafalde anklagen.

Jakob Bomholt, direktør for ambulanceforretningen i Falck

De to parter har sagsøgt hinanden i to forskellige søgsmål dateret den 26. september 2019.

Falck har ifølge SG Collaborative Solutions i udbudsmaterialet til Alameda County slået sig op på allerede i 2015 at have konsulteret SG Collaborative Solutions i forhold til at have den rigtige risikostyring, hvilket bl.a. har udmøntet sig i programmet ”Collaborative Just Culture.”

Ifølge Falck har selskabet ageret helt efter bogen, bl.a. fordi den stiftende partner af SG Collaborative Solutions, Scott Griffith, i en e-mail den 13. maj 2016 gav tilladelse til, at Falck kunne bruge ”Just Culture”-materialet.

Ifølge SG Collaborative Solutions har Falck overhovedet ikke ret til at benytte sig af de elementer, da det er førstnævntes intellektuelle rettigheder.

»Vi har på skrift fra SG Collaborative, at vi har måttet bruge deres ophavsret. Derfor har vi gjort vores mening til kende, herunder anlagt sag om at de skal frafalde anklagen,« siger Jakob Bomholt.

Ville det ikke forretningsmæssigt give mere mening at forlige i stedet for at lave søgsmål?

»Vi har valgt at gå den vej, fordi vi finder det mest hensigtsmæssigt,« siger Falck-direktøren.

Finans har været i kontakt med SG Collaborative, der bekræfter sagsforløbet, men ikke har ønsket at udtale sig.

Til trods for bumpene på vejen skrider det fremad for Falck i USA. Hvor meget vil Jakob Bomholt ikke ud med, men fordi virksomhedens markedsandel kun ligger på 5-6 pct., er vækstraterne også høje.

»Vi vækster i USA og føler også, at der er betydelig efterspørgsel efter de ydelser, Falck kan levere som international ambulanceoperatør,« siger Falck-direktøren.

BRANCHENYT
Læs også