Erhverv

Ny robot kan nedbringe svindel med betalingskort med 40 pct.

Nets har sammen med KPMG udviklet en kunstig intelligens løsning, der kan stoppe kortsvindel på millisekunder.

Ny robot fra Nets skal stoppe svindel med betalingskort på nettet inden transaktionen er gennemført og ikke først efter. Foto: AP Photo/Martin Meissner, File.

Svindlere på nettet, der prøver på at misbruge andres betalingskort, vil i fremtiden få det sværere.

Nets har sammen med revisionskoncernen KPMG udviklet en robot - en kunstig intelligens løsning - der kan nå at stoppe en transaktion inden den bliver gennemført, skriver norske E24.no.

»Den nye robot bringer bekæmpelsen af svindel med betalingskort op på et helt nyt niveau,« siger Geir Edvardsen fra Nets.

I løbet af testperioden blev antallet af svindeltransaktioner reduceret med 25 pct. på bare et par uger og med 40 pct. efter længere tid.

Robotten lærer sig selv typiske mønstre ved betalingskortsvindel og kan lynhurtigt gribe ind før transaktionen finder sted. Hos Nets drejer det sig om en analyse af selskabets portefølje på over 20 mio. betalingskort som robotten kører igennem.

Der bliver årligt svindlet for over 13 mia kr. i Europa med betalingskort. I Norge blev der svindlet for 95 mio. norske kroner sidste år, og det var en nedgang på 35 pct. i forhold til året før.

Nets begyndte at bruge kunstig intelligens i kampen mod kortsvindel allerede i 2013.

»Med den nye robot tager vi endnu et stort skridt. Denne robottjeneste kan stoppe transaktionerne til kortsvindlerne på millisekunder, før de bliver gennemført,« siger Geir Edvardsen.

For at lykkes skal en korttransaktion stoppes inden for 10 millisekunder, og hjernen i Nets Fraud Ensemble - som programmet hedder - består af flere forskellige løsninger som arbejder sammen for at kunne identificere svindel hurtigt nok.

»Tidligere har bekæmpelse af kortsvindel oftest været at få den identificeret efter svindlen er sket. Nu forsøger vi at stoppe selve betalingen,« siger Geir Edvardsen.

Han kalder det en win-win-win situation, hvor bankerne sparer på tiltaget, netbutikkerne sparer og også forbrugerne. Som en tillægsgevinst afskæres også pengestrømmen til de kriminelle.

BRANCHENYT
Læs også