Erhverv

Fik eftergivet milliongæld: Valdemars Slot slås fortsat med millionunderskud

Valdemars Slot har fortsat ondt i økonomien på trods af en stor gældseftergivelse sidste år. Selskabet bag slottet ser dog positivt på fremtiden.

Valdemars Slot har været ejet af adelsslægten Iuel siden 1678. Arkivfoto. Foto: Klaus Gottfredsen

Valdemars Slot på Tåsinge kæmper fortsat med at tjene kroner nok til at forvandle røde tal på bundlinjen til sorte.

Slottet var gennem flere år en økonomisk ruin med negativ egenkapital og høj milliongæld, men fik sidste år eftergivet 10,4 mio. kr. i gæld af en kreditor.

Gældseftergivelsen sendte derfor regnskabet i et plus på 6 mio. kr., men nu har slottet igen underskud.

Det viser årsregnskabet for 2018/19.

Valdemars Slot har tilhørt adelsslægten Iuel siden slutningen af 1600-tallet. Familien er i dag især kendt på grund af baronesse Caroline Fleming, der sidder i slottets bestyrelse, mens hendes søster, Louise Albinus, er direktør for selskabet bag slottet, Valdemars Slot Gods A/S.

Årets resultat ender på et underskud på 2,8 mio. kr., mens slottet også fortsat taber penge på driften, der lander på et underskud på knap 0,6 mio. kr.

Egenkapitalen er også fortsat negativ, og er siden sidste år vokset fra et minus på 4,2 mio. kr. til minus 5,9 mio. kr.

På trods af underskuddet udtrykker slottets ledelse tilfredshed med resultatet.

Ledelsen fremhæver i regnskabets ledelsesberetning, at resultatet på driften før af- og nedskrivninger endte med et positivt resultat på knap 3,4 mio. kr.

»Resultatforbedringen er fremkommet som følge af besparelser i eksterne omkostninger og personaleomkostninger samt lukning af tabsgivende forretningsaktiviteter. Ledelsen betragter dette resultat som tilfredsstillende,« står der i regnskabet.

Selskabet bag Valdemars Slot forventer samtidig, at slottet går bedre tider i møde:

»Ledelsen forventer et bedre resultat for indeværende regnskabsår primært på grund af stigende udlejningsaktivitet og fortsat omkostningstilpasning,« står der i ledelsesberetningen.

Valdemars Slot blev overtaget af lensbaron Niels Krabbe Iuel-Brockdorff i starten af 1970’erne.

I 2003 overdrog han slottet til sin datter og svigersøn, Caroline Fleming og Rory Fleming, men slottet kom tilbage på den ældre lensbarons hænder i 2011 efter Fleming-parrets skilsmisse.

Niels Krabbe Iuel-Brockdorff døde i begyndelsen af 2017, og siden har der hersket usikkerhed om, hvem der skulle overtage nøglerne til slottet.

Der var ellers lagt op til, at det var Caroline Flemings søn, Alexander Fleming, der skulle overtage posten efter sin morfar.

Men i februar i år blev det meddelt, at Alexander Fleming, der i dag er 15 år, alligevel ikke skal overtage Valdemars Slot med det samme.

I stedet er det søstrene Caroline Fleming og Louise Albinus, der styrer slottet. Louise Albinus’ mand, Nikolaj Albinus, er desuden formand for bestyrelsen.

Valdemars Slot blev bygget af Christian 4. i årene 1639 til 1644 til sønnen Valdemar Christian.

Søhelten Niels Juel overtog slottet i 1678 for de penge, han fik for at besejre den svenske flåde i Slaget i Køge Bugt i 1677.

BRANCHENYT
Læs også