Trumps straftold truer hele den skotske whiskyindustri
Den skotske whiskyindustri frygter at blive den store taber i handelskrigen mellem USA og EU.
USA’s straftold på varer fra Europa har sendt chokbølger af bekymring gennem den skotske whiskyindustri.
Produktionen af whisky er en lukrativ milliardforretning i Skotland, men nu frygter industrien, at den amerikanske told på 25 pct., som er blevet indført fra og med fredag, vil ramme salget hårdt og i sidste ende koste arbejdspladser.
»Whiskyindustrien er en hjørnesten i den skotske økonomi, som beskæftiger 11.000 personer – heraf mange i landets landdistrikter. Det er en af vores største eksportsucceser,« siger Colin Clark, der er konservativt medlem af det britiske parlament og juniorminister i Skotlandsministeriet, til Sky News.
Efter at have fået grønt lys fra verdenshandelsorganisationen WTO, har USA’s præsident Donald Trump indført straftold på europæiske varer for anslået 7,5 mia. dollar, hvilket svarer til ca. 50 mia. danske kr.
Årsagen til striden mellem USA og EU går på den økonomiske støtte til den europæiske flyproducent Airbus, som EU har ydet.
Omvendt har EU tidligere vundet en tilsvarende sag ved WTO om USA’s støtte til den amerikanske flyproducent Boeing.
Konkret har amerikanerne indført told på 10 pct. på fly produceret i Europa, mens landbrugsvarer påføres 25 pct. told – og den skotske whisky falder ind under den sidste kategori.
Alene sidste år eksporterede de skotske whiskyproducenter for anslået 1,7 mia. pund, svarende til 14,5 mia. danske kr., til det amerikanske marked, og skotterne frygter nu, at salget kan falde med op til 20 pct. det kommende år.
»I sidste ende kan det her koste arbejdspladser,« siger Karen Betts, der er adm. direktør for den skotske whiskyindustris brancheforening Scotch Whisky Association.
»Straftolden underminerer årtiers investeringer og hårdt arbejde, som i dag er årsag til, at salget af skotsk whisky til USA er eksploderet. Det vil ramme både selve industrien og forsyningskæden,« uddyber Karen Betts.