Erhverv

Familie lukker den sidste rest efter Fona

Familien Kjær lukker nu selskabet, der var hovedaktionær i Fona og har eksisteret siden 1988.

Mere end 50 Fona-butikker forsvandt, da kæden lukkede i 2016. Foto: Jakob Jørgensen

Det er mere end tre år siden, at Danmarks sidste Fona-butik lukkede. Nu lukker så den sidste rest efter den tidligere så populære elektronikkæde.

Familien Kjær har således valgt at sende det selskab til likvidation, som var hovedaktionær i Fona med en ejerandel på 60 pct.

Familien Kjær
  • Familien Kjærs liv med elektronik begyndte i 1973, da Paul Kjær overtog majoriteten i elektronikkæden Fredgaard fra den daværende ejer og stifter Lauritz Fredgaard
  • I 2001 fusionerede familien deres Fredgaard-kæde med Fona. F Group A/S var en realitet
  • Fem år senere købte den norske elektronikkoncern Elkjøp Nordic 40 pct. af selskabet. Familien Kjærs ejerandel på 60 pct. forvaltes gennem selskabet MMP Invest af 1988, der nu ligesom F Group er under afvikling

Selskabet hed i mange år MMP Invest af 1988 A/S, men skiftede for nylig navn til Selskabet af 25. september 2019 ApS. På sit højeste havde selskabet en egenkapital på 256 mio. kr.

Da Kjær-familiens selskab i marts offentliggjorde det seneste regnskab, var det med fortsat drift for øje. Et halvt år senere er selskabet dog under afvikling, nøjagtig som F Group, driftsselskabet bag Fona, også er det.

»Selskabet (Kjær-familiens selskab, red.) har afhændet sine sidste aktiver i forbindelse med den endelige afvikling af F Group. Da der samtidig ikke er planer om nye aktiviteter, er der ingen grund til at opretholde selskabet,« skriver Finn J. Lernø, advokat i Plesner, der er udpeget som likvidator.

Familieselskabet blev stiftet i 1988 og har indtil for nylig haft familiemedlemmerne Paul Kjær, Michael Kjær, Morten Kjær og Peter Kjær i ledelsen.

Som ejer af Fona valgte familien Kjær i årene 2006 til 2010 at trække mere end 250 mio. kr. ud af elektronikkæden i udbytter.

Familien Kjær købte sig ind i Fona i 2001. Elektronikkæden blev dog lukket i 2016 efter flere år med massive underskud.

Elkjøp Nordic, der ejer Elgiganten, overtog 10 af Fonas butikker, mens de resterende 46 Fona-butikker lukkede og slukkede.

Siden har Elkjøp Nordic valgt at lukke flere af de 10 Fona-butikker. Resten er omdannet til Elgiganten-butikker.

Læs også
Top job