Erhverv
BREAKING

Rekordmange virksomheder i byggebranchen drejer nøglen om

2019 ser ud til at slå rekord i konkurser i byggeriet. Det skyldes, at mange iværksætterselskaber ikke overlever.

Der har været 743 konkurser i bygge- og anlægsbranchen i årets første ni måneder. Foto: Ritzau Scanpix

2019 ser ud til at blive året, hvor et rekord-stort antal virksomheder må give op og dreje nøglen om i bygge- og anlægsbranchen.

Konkurstallet er nemlig på vej til at blive det højeste, man har set, i flere år.

Det skriver Fagbladet 3F.

I årets første ni måneder har der været 734 byggekonkurser – det er en stigning på 9,5 procent i forhold til 2018, og ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, kan man godt forvente, at det stiger året ud.

»Mit bud er, at vi vil se mere af det samme resten af året, så konkursantallet i byggeriet i 2019 vil formentlig ramme all-time-high og blive firecifret for første gang siden 2010,« siger han til fagbladet.

Mange af de selskaber, som går konkurs, er såkaldte enkrones-virksomheder, eller IVS’er. Det vil sige iværksætterselskaber, der kun skulle have en krone i startkapital.

Det betyder, at det er få mennesker, der reelt set bliver ramt af konkurserne. De fleste af dem har meget få eller ingen folk ansat. Det forklarer Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, den faglige samarbejdsorganisation for arbejdere i bygge- og anlægsbranchen.

»Det høje antal konkurser er ikke et problem for byggebranchen generelt set, men desværre kan det jo være en katastrofe for dem, det går ud over. Det heldige i den her sag er, at mange af de firmaer, der går konkurs, ikke er store firmaer,« siger han til 3F..

Ifølge Tom Vile Jensen, direktør i brancheorganisationen for danske revisorer, FSR, har det været alt for let at oprette et nyt selskab i eget navn. Han mener, man har fået nogle ejere ind, der aldrig skulle have haft lov til at starte en virksomhed, og det er problematisk, da konkurserne koster staten penge.

Selvom muligheden for at oprette en såkaldt enkroners-virksomhed blev afskaffet i april i år, så mener Tom Vile Jensen ikke at det er derfor, vi ser de mange konkurser.

Han mener i stedet for, at det er de firmaer, som blev oprettet i 2015-2015, der går konkurs i øjeblikket.

Læs også