Erhverv

Politiet dropper sag mod tidligere ledelse i skandaleramte VUC Syd

Der bliver hverken rejst sigtelse eller tiltale mod personer i den forhenværende bestyrelse på VUC Syd, meddeler Syd og Sønderjyllands Politi.

Den tidligere ledelse i VUC Syd er i to år blevet efterforsket af politiet i forbindelse med flere skandalsager. Nu er sagen droppet. Arkivfoto

I to år har Syd og Sønderjyllands Politi efterforsket om den tidligere ledelse i skandaleramte VUC Syd havde begået økonomisk kriminalitet.

Men nu er det slut. Politiet har valgt at afslutte sagen uden at rejse sigtelse eller tiltale mod den forhenværende ledelse.

Det skriver Syd og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Sagerne om VUC Syd i Sønderjylland har rullet siden sommeren 2017, hvor det kom frem, at skolen havde haft en lemfældig omgang med offentlige midler.

Bl.a. brugte man 380.000 kr. på en studietur med meget lidt fagligt indhold for 15 personer i bestyrelsen og ledelsen. Derudover brugte man 3,8 mio. kr. på at sende knap 200 medarbejdere til udlandet på såkaldte "Pædagogiske Dage," og over tre år spenderede skolen 1,6 mio. offentlige kr. på at sponsorere det lokale foreningsliv.

Siden viste det sig, at elevtallet var i frit fald og i 2018 havde man kurs mod et underskud på 40 mio. kr. Som følge af den dårlige økonomi måtte skolen afskedige mere end 100 ansatte.

I september 2017 anmeldte den tidligere tillidsmand på VUC Syd i Haderslev direktøren Hans Jørgen Hansen, vicedirektør Hans Juhl og bestyrelsesformand Hans Peter Geil for "økonomisk kriminalitet."

Direktør Hans Jørgen Hansen var blandet andet anmeldt for - med bestyrelsens opbakning - at have udstedt en byggeordre på 44,7 mio. kr. til en entreprenør, som direktøren selv drev et privat ejendomsprojekt med. Et forhold bestyrelsen ikke var blevet orienteret om.

Derudover blev han anmeldt for at have indgået en sponsoraftale med en cykelklub, imens han selv sad i bestyrelsen for klubben - bestyrelsesformand Hans Geil blev anmeldt for ikke at have handlet på det.

I marts 2018 gav Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) skarp kritik af VUC Syds forvaltning af offentlige midliger, samt brugen af mangelfulde faglige og pædagogiske kompetencer.

I juli 2018 fulgte også en politianmeldelse fra Stuk. Denne anklagede Hans Jørgen Hansen for at have købt for 1,5 mio. kr. kunst fra sin egen virksomhed, Galleri Tønder, til VUC vægge.

Men ingen af anmeldelserne har givet anledning til tiltale eller sigtelser.

»Vi har været igennem et meget omfattende materiale. Der er intet, der tyder på et strafbart forhold, og vi har derfor nu besluttet at indstille efterforskningen,« udtaler specialanklager Henning Fuglsang Sørensen fra Anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi i pressemeddelelsen.

Ifølge afgørelsen trådte Hans Jørgen Hansen først ind i ejerkredsen i Galleriet efter, at han i juni 2017 valgte at fratræde sin stilling i VUC Syd.

I september 2018 smed Stuk hele VUC Syds bestyrelse for porten. I en pressemeddelelse fra Undervisningsministeriet påpegede Stuk, at både den tidligere, men også den forrige bestyrelse, som havde bragt skolens »videreførelse i fare«.

I marts 2018 afgjorde Stuk, at skolen skulle tilbagebetale 1,2 mio. kr. pga. »manglende sparsommelighed« med offentlige midler, samt et påbud om, at følge op på, at flere af lærerne ikke havde de rette kompetencer i henhold til loven.

Borgmester i Haderslev - og tidligere bestyrelsesformand ved VUC Syd - Hans Peter Geil (V) glæder sig over politiets afgørelse. Til Jydske Vestkysten oplyser han, at han på intet tidspunkt er blevet afhørt af politiet.

»Det har været to forfærdelige år at vente. Det giver mig en ro,« siger Hans Peter Geil til Jydske Vestkysten.

Allerede i december 2017 besluttede politiet at indstille efterforskningen, men dengang pålagde Statsadvokaten i Viborg politiet at fortsætte sagen.

»Vi havde selvfølgelig gerne set, at sagen kunne være afsluttet langt hurtigere,« siger specialanklager Henning Fuglsang Sørensen.

»To år er lang tid. Det gælder også for de involverede. Men det har været en kompleks og omfattende efterforskning,« siger han.

Læs også