Erhverv

Brian Mikkelsen vil sælge Ørsted – og lægge milliarder i ny fond

I et debatindlæg i Politiken opfordrer Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen staten til at sælge sine Ørsted-aktier og i stedet investere milliarderne i grøn omstilling.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i  Dansk Erhverv opfordrer staten til at sælge Ørsted.
Foto: Stine Bidstrup

Dansk Erhverv med den tidligere konservative minister Brian Mikkelsen i front forslår nu, at staten sælger guldægget Ørsted og bruger penge på en ny klimafond.

Det skriver Brian Mikkelsen i et debatindlæg i Politiken.

»Dansk Erhverv foreslår simpelthen, at vi afhænder statens ejerskab af Ørsted og med midlerne fra salget etablerer en grøn fond. Midlerne fra salget skal øremærkes til at finansiere de danske ambitioner om en ny grøn vækstdagsorden,« skriver Mikkelsen i indlægget.

Ifølge Dansk Erhverv vil et salg af statens ejerhalvdel af energikoncernen indkassere omkring 110-120 mia. kr., der så i stedet kan proppes i en grøn fond.

Staten ejer i dag 50,1 procent af aktierne og dermed majoriteten af Ørsted.

Ørsted er de seneste år under topchef Henrik Poulsen nærmest gået fra succes til succes. En succes, der dog fik sig en solid ridse, da den danske energikæmpe for få dage siden meldte om en ændring af de langsigtede finansielle mål, der fuldstændig satte et ellers pænt kvartalsregnskab til vægs.

Dansk Erhvervs salgstanker er dog ikke nogle, der umiddelbart deles af brancheforeningsdirektørens tidligere kollegaer på Christiansborg.

Både i Socialdemokratiet og Venstre er finansordførerne skeptiske over for at sælge Ørsted-aktier, skriver Politiken.

»Det er positivt, at dansk erhvervsliv spiller konstruktivt med i den grønne dagsorden. Når det er sagt, har Socialdemokratiets holdning til Ørsted ikke ændret sig: Vi mener ikke, at det nuværende ejerskab skal ændres«, siger Christian Rabjerg Thomsen (S) til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også