Erhverv

Danish Crown sender svineprisen op i nye rekordniveauer

Danish Crown fortsætter de seneste ugers serie af eksplosive prisstigninger. Svineprisen er nu hævet med i alt 64 pct. På årsplan er det mere ned 7 mia. kr. værd for landmændene.

Der er fuld fart på eksporten af svinekød til Kina. Det sender svinepriserne op de højeste niveauer siden sommeren 1997.

Foto: Gregers Tycho

Slagterigiganten Danish Crown slutter året med at affyre et økonomisk festfyrværkeri over selskabets ejere - de danske svineproducenter.

Danish Crown har netop meddelt at svinenoteringen fra næste uge hæves med 40 øre pr. kilo til 13,60 kr. - det højeste niveau siden uge 22 i sommeren 1997. Siden januar er slagterikoncernens afregning til andelshaverne dermed steget 64 pct.

Sædvanligvis fastsættes noteringen for en uge af gangen, men helt usædvanligt meddeler Danish Crown nu, at prisen vil blive fastholdt på det aktuelle niveau de kommende fire uger. Først i ugerne op mod jul og lige efter sænkes noteringen gradvis ned mod 13 kr. Denne sæsonmæssige afmatning finder sted hvert år, når fødevareindustrien lukker ned omkring helligdagene. En julenotering på 13 kr. er dog ikke set siden 1991.

De historiske prisstigninger har været drevet af det voldsomme udbrud af svinepest i Kina. Udbruddet har i løbet af få måneder kostet op mod 200 mio. grise livet og dermed udraderet en fjerdedel af hele klodens svinebestand. Tilmed har sygdommen også spredt sig til Vietnam, Sydkorea, Filippinerne og en række andre lande i Asien.

Det har skabt et enormt importbehov og sendt svinekødspriserne i Asien op i niveauer, der aldrig før er set. De seneste uger er der tilmed sat turbo på prisstigningerne, fordi indkøberne i Kina har travlt med at sikre sig forsyningerne til det kinesiske nytår i januar.

»Transporttiden til Kina betyder, at de sidste containere skal afsted fra Europa midt i december for at nå frem til Kina, inden de fejrer deres nytår i slutningen af januar. Samtidig topper den europæiske julehandel præcis på samme tidspunkt i december. Derfor har der været rift om alle de varer, vi har til rådighed de kommende fire uger,« fortæller Søren F. Eriksen, adm. direktør for Danish Crown Pork.

Efterspørgslen har været så stor, at Danish Crown allerede kender salgspriserne for de kommende fire uger og derfor er i stand til at annoncere hele periodens svinenotering til andelshaverne.

Årets prisstigninger indebærer, at afregningen for et kilo svinekød er løftet med 5,3 kr. Det betyder, at en gris som leveres til slagtning i næste uge er omkring 455 kr. mere værd end en gris, der blev leveret i januar. De penge slår direkte igennem på bundlinjen og løfter på årsplan hele branchens indtjening med mere end 7 mia. kr. Det forudsætter dog, at priserne - efter det sæsonmæssige dyk i julen - finder tilbage på det aktuelle niveau og bliver der til udgangen af 2020.

Nogle analytikere mener dog, at svinepriserne kan komme endnu højere op i løbet af 2020.

Læs også