Erhverv

Selskaber kontrolleret af milliardærer giver bedste afkast

Undersøgelse viser, at aktier i selskaber der er ejet af eller kontrolleret af milliardærer giver aktionærerne et højere afkast.

Virksomheder kontrolleret af milliardærer giver et langt højere aktieafkast end virksomheder uden en kontrollerende milliardær i ejerkredsen, viser en rapport fra PwC og UBS. Foto: Alfred Buellesbach

Det er næppe nogen overraskelse, at milliardærer er gode til at tjene penge til sig selv. En ny rapport viser, at de også er gode til at tjene penge til deres aktionærer.

Derfor gælder det om, at købe sig ind i selskaber, der enten er ejet af en milliardær eller kontrolleret af en, viser rapporten fra den schweiziske bank UBS og revisionskoncernen PwC, skriver CNN.

Aktier i selskaber, der er kontrolleret af en milliardær, har klaret sig langt bedre end globale markeder over de seneste 15 år.

Den konklusion når analysens forfattere frem til, ved at undersøge aktiekursudviklingen i 603 selskaber, hvor en milliardær har afgørende indflydelse, og hvor han eller hun har det meste af sin formue placeret.

Omregnet præsterede aktierne i disse selskaber en årlig gevinst på næsten 18 pct. mod 9 pct. for et bredt aktieindeks - indekset følger aktier i 47 lande.

Udover at klare sig bedst målt på aktiekurs havde de milliardær-kontrollerede selskaber også et større overskud.

»Den overpræstation (overskuddet, red.), som vi kalder ”milliardæreffekten”’, er afhængig af, at iværksætteren holder kontrollen, uanset om virksomheden er brøsnoteret eller privatejet,« hedder det i rapporten.

Rapporten fandt, at milliardærer har en tendens til at dele tre karaktertræk, der gør deres virksomheder succesrige: klog risikotagning, stærk fokus på kerneforretningen og en ubændig vilje.

»Milliardærvirksomheder har en ”optimistisk tilgang”, der fokuserer på risici, som de kan håndtere og dermed reducere. De søger også konstant efter nye muligheder og ”lader sig ikke stoppe af fejl og forhindringer”,« lyder konklusionen.

BRANCHENYT
Læs også