Erhverv

Overhaler de unge: Seniorer arbejder mere og mere

Andelen af 55-64-årige europæere, som er i arbejde, vokser eksplosivt. Beskæftigelsesgraden for seniorerne er nu højere end for de yngre medarbejdere.

Antallet af ældre medarbejdere vokser eksplosivt i stort set hele Europa.

Siden 2003 er andelen af europæiske mænd i alderen 55-64, som er i arbejde, øget fra 49,6 pct. til 65,4 pct. For kvinder i samme aldersgruppe har der været en endnu voldsommere stigning fra 30,6 pct. til 52,4 pct.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat.

Det fremgår, at de 55-64 skiller sig ud ved at arbejde mere og mere, mens andelen af alle voksne europæere, som arbejder kun er steget svagt.

For mænd over 15 er andelen, som er i arbejde, stort set uændret, mens andelen af kvinder i beskæftigelse er øget med 4,6 pct. point, hvilket primært skyldes den eksplosive stigning i andelen af ældre kvinder, som arbejder.

Danmark har i hele perioden haft en beskæftigelsesgrad, som ligger højere end EU-gennemsnittet - især for kvinder. Trods et højere udgangspunkt har der også i Danmark været en betydelig vækst i beskæftigelsesgraden for de 55-64 årige. Samlet set er det nu 70,7 pct. af de 55-64-årige, der er i arbejde, mod 60,7 pct. i 2003.

Den stigende beskæftigelsesgrad i Danmark kan blandt andet tilskrives strukturelle reformer af blandt andet efterlønsordningen. Dertil kommer, at en faldende arbejdsløshed de seneste år har gjort det muligt for flere - også ældre medarbejdere - at få eller beholde et job.

Eurostat påpeger i en kommentar til analysen, at andelen af 55-64-årige, som er i beskæftigelse, er vokset i næsten hele perioden 2003-2018. Denne vækst blev stort set ikke påvirket af finanskrisen.

BRANCHENYT
Læs også