Erhverv

Fagforening vil sikre udvalgte ledige uden om a-kasserne

Fagforening tilbyder 250.000 særligt udvalgte lønmodtagere en fordelagtig lønforsikring. Ekspert, minister og a-kasseformand advarer.

Artiklens øverste billede
Sygeplejersker har så lav en ledighed og så stor chance for hurtigt at få et job efter en fyring, at fagforeningen ASE vil tilbyde dem og andre faggrupper med samme jobsikkerhed en lønforsikring, der giver markant højere ydelse, mens de er ledige. Arkivfoto: Stine Rasmussen.

Ledigheden blandt sygeplejersker, lærere, økonomer og jurister er historisk set så lav, at fagforeningen Ase nu ser en god forretning i at tilbyde disse og andre udvalgte faggrupper en ny lønforsikring.

For samme beløb som et a-kassemedlemskab får man flere tusinde kr. ekstra om måneden, og den ledige skal ikke leve op til a-kassernes krav om samtaler, jobsøgning osv.

Ase går målrettet efter 250.000 danske lønmodtagere, som er særligt profitable, fordi deres risiko for at blive arbejdsløs er lav.

Ifølge adm. direktør i Ase Karsten Mølgaard Jensen skyldes den nye forsikring, at der reelt ikke er nogen økonomisk tryghed i dagpengene.

»Det her er en udvikling, hvor man tager ansvar for de forhold, der er centrale ift. sin indkomst og reagerer på, at en forsikringstype – a-kassen – over tid har vist sig utidssvarende for mange grupper,« siger han.

Antallet af private lønforsikringer er firdoblet på otte år til 350.000, men Ases model adskiller sig ved at gå målrettet efter de profitable grupper.

Ordningen bliver derfor set som et opgør med solidariteten i den danske model, fordi den udhuler den økonomiske sikkerhed i a-kassesystemet med over 2 mio. medlemmer.

For en månedlig forsikringspræmie på 499 kr. kan man få 30.000 kr. før skat, hvis man bliver fyret. Alle lønforsikringer er fradragsberettiget. Artiklen fortsætter under grafen.


Månedlig forsikringspræmie ved ledighed i:
Månedlig udbetaling før skat::6 mdr. 12 mdr.
20.000 kr.335 kr.404 kr.
24.000 kr.400 kr. 484 kr.
30.000 kr.499 kr.603 kr.
35.000 kr.581 kr.703 kr.
40.000 kr.663 kr.802 kr.
50.000 kr.827 kr.1.001 kr.
60.000 kr.992 kr.1.200 kr.
75.000 kr.1.238 kr1.499 kr.


»Det grundlæggende problem er, at udhulingen på sigt forringer dagpengesystemet endnu mere end i dag. Hvis vi forringer dagpengene, forsvinder sikkerhedsdelen, og så er vi på vej mod en arbejdsmarkedsmodel, der minder om den engelske eller amerikanske. Og det tro jeg ikke, nogen er interesserede i,« siger professor på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard.

Det er på mange måder en konstruktion, der får alarmklokkerne til at ringe hos mig.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

Formanden for Danske A-kasser, Torben Poulsen, kan godt forstå, at nogle ser behovet for kollektive lønforsikringer, men han er ikke glad for Ases model.

»Den presser sammenhængskraften i den danske model og velfærdssamfundet, og dette produkt rokker ved den tænkning og giver et voldsomt skub i den forkerte retning,« siger han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er langt hen ad vejen enig med Torben Poulsen.

»Det er på mange måder en konstruktion, der får alarmklokkerne til at ringe hos mig. Når man begynder at selektere i gruppen, er det et brud med vores kollektive arbejdsløshedssystem,« siger ministeren.

Flere fagforeninger tilbyder lønforsikringer, men her er kravene, at man også skal have a-kasse og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Her er nogle udvalgte priser på a-kasser.


Medlemskab af a-kasse pr. mdr.
3F507 kr.
HK495 kr.
Akademikerne440 kr.
Lærernes A-kasse452 kr.
CA 489 kr.
Dansk Sygeplejeråd438 kr.
Magistrenes A-kasse440 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.