Erhverv

Uro på dansk luksusresort: Boligejere truer med retssager

Knap 50 grundejere på Lübker Golf Resort vil ikke være med i resortets grundejerforening og har i stedet etableret en alternativ forening. Både resortejeren og den fælles grundejerforening står uforstående tilbage.

Artiklens øverste billede
Milliardprojektet Lübker Golf Resorts mesterskabsbane blev i 2008 kåret til verdens bedste nyanlangte bane uden for USA. Foto: PR

Der er igen uro på milliardprojektet Lübker Golf Resort.

For knap to år siden måtte resortets prisbelønnede omdrejningspunkt, golfanlægget, kortvarigt lukkes efter interne stridigheder og dårlig økonomi.

Nu er der opstået splittelse blandt resortets mere end 200 bolig- og grundejere i en sådan grad, at de modstridende parter begge truer med at gå rettens vej.

Et mindretal på knap 50 af bolig- og grundejerne nægter at være en del af den fælles grundejerforening, Lübker Residents Club, der blev grundlagt for halvandet år siden.

Derfor stiftede de tidligere på året deres egen forening for at »få genskabt lov og orden og få reetableret fred og ro i resortet«, som der står i et brev fra foreningen.

Gennem året er der afviklet møder for at løse uenighederne. Men for nylig sendte den alternative forening en trussel om stævning af den fælles grundejerforening, som den ikke finder gyldig.

Lübker Residents Club er ellers anerkendt som grundejerforening af kommunen og blev grundlagt for knap to år siden af et flertal af bolig- og grundejerne.

Lübker Residents Club finder heller ikke den alternative forening gyldig. Den fælles grundejerforening har tilmed gjort det klart, at den er klar til at gå rettens vej for at indkræve mere end 600.000 kr., som den mener, at ”udbryderne” lovmæssigt er forpligtet til at betale for kontingenter og brugsretsbidrag.

Efter sin trussel om stævning udsendte den alternative forening en mail til de fleste bolig- og grundejere på resortet med opfordring til at melde sig ind i den nye forening.

Mailens indhold er af den fælles grundejerforening blevet beskrevet som »særdeles kontroversielt«.

Vi er åbne over for at tale og få løst det hele. Men det ser ikke lovende ud. Hvis der ikke kommer en mediator ind snart, ender det med en retssag.

Hans Peter Bjerrisgaard, talsmand for bestyrelsen i den alternative grundejerforening.

Et af budskaberne i mailen er, at den nye forening ønsker et opgør med den måde, resortet ifølge foreningen bliver styret på. Herunder forsøg på at presse »økonomiske uoverskuelige vilkår« ned over ejendommene.

»Hvis baneejer ikke magter at få etableret et forretningsmæssigt underlag for én af de bedste golfbaner i landet, må der andre til, og hvis ikke man er lydhør overfor(...), at vi ikke vil mødes med trusler, pression og repressalier, så forudser vi, at en meget stor andel af grund- og boligejere i resortet konkluderer, at det ikke er prisen værd og har lagt de sidste penge i resortet,« står der i mailen.

Ifølge foreningen handler truslerne, pressionen og repressalierne om overfusninger fra naboer, vredesudbrud på golfbanen og højere priser for brug af resortets aktiviteter.

I en ny mail, som er sendt i den forgangne weekend, uddyber den alternative forening, hvorfor den ser situationen som fastlåst.

»Vi er ca. 25 pct. af alle private grund- og boligejere i resortet, der gennem tiden har lagt enorme ressourcer både økonomisk og på anden vis i resortet, som efterlyser andre støttemodeller, der ikke baserer sig på at tage den økonomiske risiko væk fra forretningens ejer og lægge den over på os,« står der i mailen.

Hans Peter Bjerrisgaard, talsmand for bestyrelsen i den alternative forening, uddyber over for Finans, at hele situationen er trist.

»Vi er åbne over for at tale og få løst det hele. Men det ser ikke lovende ud. Hvis der ikke kommer en mediator ind snart, ender det med en retssag,« siger han.

Jeres forening taler om, at den gerne vil have tingene løst og vil samarbejde. Men den retorik, der bruges lige nu, bidrager vel ikke til det?

»Det ved vi godt. Men vi føler os chikaneret over, at nogle udgifter forsøges tvunget ned over os. Vi er på en måde ikke langt fra hinanden, men alligevel frygteligt langt fra hinanden,« siger Hans Peter Bjerrisgaard.

Den 30. november er der generalforsamling i den alternative forening, hvor det skal afgøres, om den vil indgive stævning.

I 2018 måtte golfklubben på Lübker Golf Resort begære sig selv konkurs grundet dårlig økonomi. Foto: Lübker Golf Resort

Den fælles grundejerforening og ejer af og adm. direktør på Lübker Golf Resort, erhvervsmanden Carl Aage Nielsen, står uforstående over for formålet med den alternative forening.

»Indtil videre må jeg notere mig, at de ikke har rakt ud til resortet med ønsket om samarbejde, tværtimod har vi alene modtaget breve fra deres advokat. Jeg har ligeledes bemærket, at de ikke over for Lübker Residents Club har vist konstruktiv samarbejdsvilje, når der rækkes ud derfra, men som svar blot truer med stævning. Jeg kan derfor kun være skeptisk omkring deres agenda,« skriver han i en kommentar.

Både resortejeren og Lübker Residents Club tager afstand fra påstande om, at der er blevet brugt trusler og pression.

»Der er ingen, der er blevet tvunget ind i noget, og der er ikke indført nye tvungne bidrag nogen steder i resortet,« skriver Carl Aage Nielsen.

Han ved ikke, hvad der ligger til grund for den nye forenings forudsigelse om, at mange bolig- og grundejere vil vende resortet ryggen, hvis der ikke sker noget.

»Det virker umiddelbart som et uheldigt forsøg på spin i forhold til at søge opbakning til en alternativ agenda. For ellers ville de vel være blevet meget mere konkrete, hvad det er, der skal være anderledes,« skriver Carl Aage Nielsen.

Resortejeren kalder det pure opspind, at den økonomiske risiko på resortet er flyttet fra ham og over på grundejerne, da der blev indgået en ny resortaftale for et par år siden.

I stedet forklarer Carl Aage Nielsen, at den nye aftale kommer resortets golfanlæg til gode, hvilket er en væsentlig forudsætning for resortets drift og boligpriserne på resortet.

»Jeg håber, at alle grund- og boligejere vil respektere demokratiet, indgåede tinglyste aftaler og forpligtelser, og så bakke op om det, der er til fælles bedste. Alle er inviteret til at deltage i demokratiet, og ingens rettigheder krænkes,« skriver han.

Carl Aage Nielsen er udover at være ejer af Lübker Golf Resort også resortets adm. direktør. Foto: Lübker Golf Resort

Lübker Golf Resorts golfanlæg blev engang kåret til verdens bedste nye af sin slags. Golfanlægget blev i en årrække drevet af Lübker Golf Club, der lejede golfanlægget af resortet. Men i januar 2018 måtte golfklubben begære sig konkurs.

Senere slog resortets tre grundejerforeninger sig sammen til én, nemlig Lübker Residents Club, hvilket igen satte gang i golfanlægget.

Der blev oprindeligt investeret mere end 1 mia. kr. i Lübker Golf Resort, som udover golfanlæg også rummer wellness-center, spa, fitness-faciliteter, konferencelokaler og en restaurant.

Efter åbningen i 2008 blev resortet noteret på First North-børsen, hvor det på et tidspunkt blev værdisat til næsten 2 mia. kr.

Men efter store underskud og kursfald balancerede resortet på randen af økonomisk kollaps. Det fik ejerne til at sælge golfanlægget for 25 mio. kr. til en ny ejerkreds i 2011, som samtidig påtog sig en fem-årig driftsforpligtelse.

I de efterfølgende år blev også resortets øvrige faciliteter og aktiviteter købt og samlet i det nye ejerskab. Wellness-center, ejendomme og byggegrunde blev erhvervet for over 60 mio. kr. i årene 2011 til 2013.

I slutningen af 2014 overtog Carl Aage Nielsen det fulde ejerskab af Lübker Golf Resort.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.