Erhverv

Vi har større accept af sort arbejde udført af danskere end af østeuropæere

Hver 10. dansker accepterer, at østeuropæere arbejder sort, mens hver fjerde accepterer sort arbejde udført af danskere, viser en analyse.

Danskernes accept af sort arbejde er større, når det bliver udført af danskere, end hvis det er østeuropæere, der udfører det. Arkivfoto.

Mens der er tæt på nultolerance, når det kommer til danskernes syn på en østeuropæisk håndværker, der arbejder sort, er der større accept, hvis håndværkeren er dansk.

Rettelse
Omfanget af sort arbejde udgør ifølge Dansk Byggeri årligt omkring 70 mia. kr. I den oprindelige version stod der, at statskassen årligt går glip af omkring 70 mia. kr. Vi beklager fejlen.

Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden, der i en årrække har forsket i sort arbejde. Det er første gang, at forskerne har set på, om der er forskel i accepten af sort arbejde, alt efter om håndværkeren er dansk eller østeuropæisk.

Forskerne har spurgt knap 1.600 danskere. 9 pct. svarer i undersøgelsen, at det er acceptabelt, at en østeuropæisk håndværker tjener 1.500 kr. sort hver måned, mens 26 pct. mener, at det er i orden, at en dansk håndværker tjener det tilsvarende beløb sort hver måned.

»Forklaringen er måske, at mange tænker, at en dansk håndværker har en fastere tilknytning til det danske arbejdsmarked og over et livsforløb nok skal få betalt sin del til skattevæsenet, mens østeuropæerne tager hjem igen og netop ikke betaler skat i Danmark igennem et helt arbejdsliv,« siger forsker ved Rockwool Fonden Peer Ebbesen Skov.

»Om en dansk håndværker tænker folk måske, at han betaler sin skat og laver lidt vennetjenester ved siden af, mens der er mange historier om snyd med både lønvilkår og skattebetaling, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft,« siger Palle Bisgaard, næstformand for byggegruppen hos fagforeningen 3F.

Dansk Byggeri opgjorde i 2018 med tal fra Rockwool Fonden og Danmarks Statistik, at omfanget af såvel privat sort arbejde og virksomheders sorte arbejde til godt 70 mia. kr. om året.

Skatteminister Morten Bødskov understreger, at alle skal betale deres skat.

»Udfører man sort arbejde, er man på den gale side, og så er det egentlig fuldstændig ligegyldigt, hvor man kommer fra, eller hvilken baggrund man har,« siger han.

Læs også