Erhverv

Topsøe-familiens biotekdrøm er milliarder værd: »Vi er langt foran alle andre«

Biotekselskabet IGM Biosciences har fået en forrygende start på eventyret som børsnoteret selskab. Potentialet for at revolutionere kræftbehandlingen er til stede, men risikoen er høj.

Topsøe-familien stødte på deres bioteksats IGM Bioscience ved et tilfælde under en familiemiddag. Nu efter en milliardnotering af selskabet i USA er investeringen blevet flerdoblet i værdi. Foto: Tobias Nicolai Biotekselskabet IGM Biosciences, der er børsnoteret i USA og har den kendte Topsøe-familie i ejerkredsen, drømmer stort. Håbet er at kunne revolutionere kræftbehandlingen. Foto: Arkiv.

Topsøe-familiens store bioteksatsning i amerikanske IGM Biosciences har fået en regulær drømmestart på børsen.

Siden børsnoteringen i USA i august er aktien braget i vejret med omkring 40 pct., hvilket har bragt værdien af selskabet op på knap 4,7 mia. kr. værd.

»Vi er langt foran alle andre. Med min bedste viden er der ingen inden for biotek- og medicinalbranchen, der har nogle seriøse forsøg – selv ikke i dag – på at udvikle IGM’s,« siger Fred Schwarzer, adm. direktør i IGM Biosciences.

Selskabet fokuserer på at udvikle en helt ny type kræftmidler, der fungerer på en anden måde end de eksisterende. Det er her, ordet IGM kommer ind. Det er nemlig en type antistof, der kort fortalt er langt mere virksomme end de traditionelle.

Med kursudviklingen indtil videre har Topsøe-familien, som fik øje på selskabet ved et tilfælde, fået flerdoblet værdien af sin investeringen over årene på ca. 750 mio. kr..

I Investormiljøet har man også fået øjnene op for potentialet i den højrisikable satsning.

Der er ingen tvivl om, at IGM Biosciences’ teknologi har potentialet til at blive en decideret game changer.

Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Danske Bank

»Der er ingen tvivl om, at IGM Biosciences’ teknologi har potentialet til at blive en decideret game changer. Det er høj risiko, og vi har endnu ikke set data i mennesker, så tiden vil vise, om selskabet har satset rigtigt,« siger Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Danske Bank.

Han fortæller samtidig, IGM Biosciences kommer til at få de første 10 opringninger fra verdens største medicinalselskaber, som i så fald vil sælge produktet, hvis IGM Biosciences måtte ønske det.

IGM Biosciences kort fortalt
 • Virksomheden udvikler lægemidler, der på sigt skal kunne bruges i behandlingen af bl.a. kræft.
 • Længst fremme er selskabet med lægemiddelkandidaten kaldet IGM2323, der i oktober 2019 blev givet til det første menneske nogensinde.
 • IGM står for immunoglobulin M, der er et antistof. Det adskiller sig fra andre antistoffer, såsom immunoglobulin G (IGG), ved, at fem antistoffer er bundet sammen. Det betyder, at der er flere bindingssteder.
 • Det kan betyde, at behandlingen er mere effektiv, og at der skal bruges en mindre mængde end ellers.
 • Topsøe-familien er fortsat største investor, men også de prominente investorer Baker Brothers, T. Rowe Price og Redmile Group er at finde i ejerkredsen.
 • Længst fremme er IGM Biosciences med lægemiddelkandidaten IGM2323, som er tiltænkt til behandling af lymfekræft.

  Indtil i dag har ingen succesfuldt kunnet producere den nye type kræftmiddel, men efter otte års intensiv forskning og udvikling mener Fed Schwarzer, at IGM Biosciences er i stand til det.

  »Jeg har hele vejen igennem sagt, at jeg ville være med, så længe vi var enige om, at vi byggede et vedvarende selskab. Vores mål er ikke at opbygge hele denne teknologi og så sælge til Merck eller andre,« siger Fred Schwarzer.

  Jakob Haldor Topsøe må af juridiske årsager ikke udtale sig om selskabet, som Topsøe-familien ejer 41,3 pct. af.

  Læs også