Erhverv

Nyt forsøg på dåsepant ved grænsen

Miljøminister Lea Wermelin vil tage fat i en diskussion, der har stået på i årevis.

Danskerne handler hvert år for milliarder i de populære grænsehandelsbutikker. Foto: Claus Bonnerup/ Polfoto

Danmark gør nu endnu et forsøg på at få indført pant på de dåser, som sælges i grænsehandlen syd for den dansk-tyske grænse. Det skriver Dansk Handelsblad.

I en lang årrække har danskerne kunnet udfylde en såkaldt eksporterklæring og derved undgå at betale pant på billige øl og sodavand i Tyskland.

Men nu vil miljøminister Lea Wermelin mødes med tyske politikere i et forsøg på én gang for alle at få indført grænsepant på dåser. Det skal være med til at dæmme op for grænsehandlen.

Faktisk var det meningen, at der sidste år skulle indføres dåsepant i grænsebutikkerne. Det vil betyde, at danskerne skal betale pant af de mange millioner øl- og sodavandsdåser, de hvert år køber lige syd for grænsen.

Men pantaftalen er kørt fuldstændig fast og er endt i lidt af et slagsmål. Danskerne kan fortsat købe pantfrit ved grænsen, hvilket ifølge Dansk Erhverv er konkurrenceforvridende.

Det er nemlig kun lige syd for grænsen, at tyske butikker er undtaget fra den dåsepant, som ellers opkræves i Tyskland.

Derfor klagede Dansk Erhverv først til EU-Kommissionen, som afviste klagen. Dagen er nu røget videre til EU-Domstolen.

Imens fortsætter danskerne med at handle for milliarder i grænsehandelsbutikker som Fleggaard og Otto Duborg. Øl, slik og sodavand er blandt de mest populære varegrupper.

BRANCHENYT
Læs også