Erhverv

Ørsteds elselskab Radius lavede milliardomsætning med blot én ansat

En række elnet-selskaber har købt stort ind af arbejdskraft fra koncernrelaterede selskaber i stedet for selv at ansætte medarbejdere. Et problem, mener flere kritikere, mens elnet-selskaberne fastholder, at det er en konsekvens af lovgivningen.

Elnet-selskaberne distribuerer strøm til danskernes stikkontakter og skal agere uafhængigt. Kritikere mener, at det ikke er tilfældet, fordi flere af dem har købt store dele af arbejdskraften af koncernrelaterede selskaber. . Foto: Thomas Borberg Foto: Thomas Borberg

Selv om de største elselskaber er underlagt krav om adskillelse af elnet og kommercielle forretninger, har flere elnetselskaber tilknyttet så få medarbejdere, at reglerne ifølge kritikere er blevet undermineret.

Finans har gennemgået elnet-selskabernes regnskaber, og de viser f.eks., at Ørsteds elnet-selskab, Radius, der snart overgår til SEAS-NVE’s ejerskab, i 2018 realiserede en omsætning på næsten 2 mia. kr. med blot én ansat.

Al øvrig arbejdskraft købte Radius af Ørsted.

Siden har Radius tilført 22 medarbejdere, men selskabet køber stadig langt størstedelen af sin arbejdskraft af andre selskaber i koncernen.

»Hele idéen om selskabsadskillelse bliver illusorisk, når medarbejderne sidder andre steder end i netselskaberne,« siger Jette Miller, der som direktør i De Frie Energiselskaber repræsenterer strømhandelsselskaber, der konkurrerer med de store energikoncerner om at sælge el til danskerne.

Elnet-selskaberne distribuerer strøm til private forbrugere og virksomheder og fungerer som monopol-forretninger.

Reglerne om såkaldt funktionel adskillelse skal sikre, at elnet-selskaberne fungerer uafhængigt af kommercielle interesser i de store energikoncerner, der også producerer og handler med strøm.

For nylig konkluderede konsulentfirmaet Implement i en rapport, at de nuværende regler ikke er tilstrækkelige til at sikre vandtætte skotter mellem elnet og kommercielle aktiviteter bl.a. på grund af de få ansatte.

Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Frede Hvelplund siger:

»Man kunne få den tanke, at formålet er at trække penge ud af et selskab, der er underlagt priskontrol, til et kommercielt selskab.«

Det afviser Radius-direktør Jens Fossar Madsen:

»Vi køber ind til markedspriser, og derfor mener jeg, at der ikke er noget at kritisere.«

Eniig, der er fusioneret med SE, valgte i 2019 tilføre sit elnet-selskab, N1, 225 medarbejdere for at skabe øget transparens.

Både N1 og Radius oplyser, at lovgivningen har spændt ben for at udnytte ansatte i elnet-selskaber på tværs af koncernen, og derfor har det givet mening at have færrest muligt ansatte.

BRANCHENYT
Læs også