Erhverv

Danmarks cannabis-eventyr har fået en skæv start

De danske cannabis-producenter har blodrøde tal på bundlinjen. Efter to år med massive investeringer har producenterne endnu ikke fået et eneste produkt i handlen. Når det lykkes, ventes priserne at styrtdykke.

Artiklens øverste billede
Efter to års foreberedelse og store investeringer er det endnu ikke lykkedes Spectrum Therapeutics at få produkter ud i handlen. De sidste godkendelser mangler stadig, fortæller adm. direktør Morten Snede. Fotos af direktør Morten Snede. Foto: Christian Lykking

Pengene fosser ud af de danske cannabis-selskaber, og flere af de store investorer træder nu på bremsen.

I løbet af de seneste to år har cannabis-producenterne investeret mange hundrede millioner kroner i drivhuse, sikkerhedsfaciliteter, procesudstyr og godkendelser, men foreløbig er det ikke lykkedes at få et eneste produkt i handlen.

Flere af selskaberne forventer at få gang i salget i begyndelsen af 2020.

Realiteten er imidlertid, at der fortsat mangler en række afgørende myndigheds-godkendelser hos både cannabis-producenterne og eksterne selskaber, der skal analysere og bestråle produkterne.

»Alt i den her proces har taget længere tid, end vi havde ventet,« erkender Morten Snede, adm. direktør for Spectrum Therapeutics. Selskabet har investeret omkring 350 mio. kr. i at etablere produktion af medicinsk cannabis nær Odense.

Spectrum Therapeutics havde i regnskabsåret 2018/19 et underskud på 55 mio. kr.

»Vores underskud i indeværende regnskabsår bliver større, for vi har fået langt højere lønomkostninger,« fortæller Morten Snede.

Spectrum Therapeutics er ejet af den børsnoterede canadiske cannabis-producent Canopy Growth, som i det seneste kvartal havde et underskud på 1,9 mia. kr. Det skyldes blandt andet nedskrivninger samt massiv overproduktion. Canopy Growth har det seneste kvartal produceret 40 tons cannabisprodukter, men kun solgt 11 tons.

Også i Europa er der udsigt til overproduktion af medicinsk cannabis til smertelindring. En gradvis liberalisering af lovgivningen har fået et stort antal virksomheder til at etablere cannabisproduktion for at få del i det forventede milliardmarked. Når de sidste godkendelser er på plads, vil produkterne strømme ud i et marked, hvor efterspørgslen vokser langsommere end ventet.

»Hvis bare halvdelen af de cannabisproducenter, der er gået i gang, får alle godkendelser i hus, vil der i et stykke tid være en voldsom overproduktion i Europa. Vi har tidligere haft planer om endnu større investeringer, men vælger at se tiden an. Vi er klar til at producere tørrede blomster, men venter foreløbig med at investere i en fabrik til cannabisolier,« oplyser Morten Snede. Han venter at sende de første produkter i handlen i begyndelsen af 2020.

Også hos den anden store danske cannabisproducent, Aurora Nordic Cannabis, har man trådt på bremsen.

»Vi har bygget 10.000 kvadratmeter væksthuse med kapacitet svarende til 15 tons cannabisprodukter årligt. Det er taget i drift. Vi er nu i gang med at bygge yderligere 40.000 kvadratmeter. Vi gør byggeriet færdig, men venter med at tage det i drift og indkøbe robotter og andre maskiner. På den måde sparer vi omkring 400 mio. kr. og undgår at oversvømme et marked, som i forvejen er overforsynet,« fortæller gartneriejer Mads Pedersen, der ejer Aurora Nordic Cannabis sammen med det børsnoterede canadiske selskab Aurora Cannabis.

Aurora Nordic Cannabis har i 2018/19 haft et underskud på 40 mio. kr., og Mads Pedersen venter også underskud i år »men forhåbentlig mindre«. Forventningen er, at Aurora får produkter i handlen i begyndelsen af 2020.

»Men det europæiske marked for medicinsk cannabis bliver benhårdt. Der er alt for mange producenter, så det bliver et hårdt udskildningsløb, hvor priserne vil falde til et niveau, der tvinger nogle til at lukke,« vurderer Mads Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.