Erhverv

PostNord i Danmark i økonomisk krise kræver ny statsstøtte

Trods løfter om det modsatte halter økonomien hos PostNord i Danmark. Krav om yderligere statsstøtte møder politisk kritik.

PostNord i Danmark er igen endt i økonomiske vanskeligheder. Folketinget er i al hast og fortrolighed blevet bedt om at bevillige mere end 100 mio. kr. til en midlertidig redningsplan til postvæsenet.

Det skal forlænge den kontrakt om udlevering af breve, som ellers udløber den 31. december i år. Men i 11. time lyder det fra regeringen og den danske del af PostNord, at det vil kræve ekstra statsstøtte fortsat at leve op til forpligtelserne. Det pludselige støttekrav udløser politisk kritik og modkrav om, at regeringen til gengæld for den midlertidige bevilling leverer en omfattende køreplan, der kan føre til grundlæggende ændringer af PostNord i Danmark.

Skal Postnord overhovedet have noget med pakker at gøre? Det tror jeg ikke. Det kan det private sagtens klare.

Venstres postordfører, Kristian Pihl Lorentzen

»Der skal laves en langsigtet analyse af hele PostNords fremtid. Vi må som samfund spørge os selv, om vi virkelig skal bruge pengene på at bringe papir ud og fragte folks pakker fra black friday, eller om vi hellere skulle bruge pengene på børnene og hjemmeplejen,« siger De Radikales postordfører, Andreas Steenberg.

For blot to år siden fik PostNord i Danmark en større milliardindsprøjtning. Nu frygter partierne alligevel en regning på omkring 400 mio. kr. årligt på finansloven for at holde liv i systemet.

Venstre og De Konservative kræver derfor også en større forhandling om postvæsenet.

»Skal PostNord overhovedet have noget med pakker at gøre? Det tror jeg ikke. Det kan det private sagtens klare. Vi skal se på hele Postnords rolle som statsligt selskab. Skal det være ejet af staten fremover? Vi skal have det analyseret. Ét er sikkert: Der skal ske noget,« siger Venstres postordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

De Konservatives ordfører, Niels Flemming Hansen, nægter ligeledes at udskrive »en blankocheck.«

PostNord i Danmark henviser til transportminister Benny Engelbrecht, der mener, at en aftale inden nytår »ser svær ud« og foreslår, at den nuværende aftale med PostNord i Danmark midlertidigt forlænges.

»Det vil skabe ro til, at vi kan drøfte sagen mere grundigt, så vi når i mål med den rette aftale for fremtidens postomdeling,« skriver han i en mail.

BRANCHENYT
Læs også