Erhverv

Demokraterne og Lighthizer nærmer sig ny nordamerikansk handelsaftale

Robert Lighthizer har forhandlet i månedsvis for at finde en passende handelsaftale. Foto: Bloomberg photo by Andrew Harrer

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, og de demokratiske repræsentanter nærmer sig en tilpasset handelsaftale med Mexico og Canada, som kan blive stemt igennem i Kongressen. Der er dog stadig bump på vejen, før en endelig modificeret aftale kan realiseres.

Det skriver Wall Street Journal.

Demokraterne og Robert Lighthizer har forhandlet i månedsvis for at nå til enighed om en tilpasset handelsaftale, der skal erstatte den nuværende nordamerikanske frihandelsaftale, Nafta. Det forlyder ifølge Wall Street Journal, at stridspunkterne er blevet færre, og en aftale kommer tættere på.

- Vi er meget, meget, meget tæt på en aftale, lyder det ifølge Wall Street Journal fra en amerikansk embedsmand.

Det største stridspunkt omhandler fortsat hvorvidt aftalen skal revideres i forhold til håndhævelsen af beskæftigelsesregler i Mexico, hvilket er en mærkesag for Demokraterne, der anklager Mexico for ikke at leve op til de nuværende beskæftigelseskrav.

Mexicos udenrigsminister, Marcelo Ebrard, udtalte søndag, at den mexicanske regering ikke vil tillade amerikanske tilsynsførende at håndhæve regler for beskæftigelse i Mexico, men vil dog tillade brugen af et voldgiftsnævn, når der skal løses uenigheder omkring arbejdstider og lignende.

Forslaget møder delvist Demokraternes krav, men for at sikre nok demokratiske stemmer, kræver det formentlig, at fagforeningerne åbent går ud og støtter forslaget.

Skulle aftalen godkendes vil det fjerne nogen usikkerhed blandt investorer og markere en stor sejr for Trump, som har lovet at skrotte Nafta-aftalen og genforhandle en ny og mere fordelagtig aftale.

BRANCHENYT
Læs også