Erhverv

Investorer har mistet tilliden til ledelsen i ISS med topchef Jeff Gravenhorst i front

Flere institutionelle investorer fortæller, at de har mistet tilliden til ISS-ledelsen, der flere gange har har lovet mere, end den kunne holde, lyder kritikken.

Sædet er varmt under topchef i ISS Jeff Gravenhorst, der har sat investorernes tålmodighed på prøve. Foto: Stine Bidstrup

Flere af landets største investorer har mistet tilliden til ISS’ topchef, Jeff Gravenhorst, efter en årrække, hvor rengøringskoncernen ikke har kunnet leve op til hverken egne eller omverdenens forventninger.

Sådan lyder det fra mere end en håndfuld toneangivende institutionelle investorer, som Finans har talt med.

»Vi er ved at være nået til det punkt, hvor man ikke orker at høre mere om store ordrer eller restruktureringer, der ikke lige gik, som man havde forventet,« siger Michael Voss, der forvalter mere end 1,3 mia. kr. for investeringsforeningen Fundamental Invest.

Mens C25-indekset er steget 25 pct. i år, er ISS-aktien faldet 12 pct, hvorfor selskabet nu handler med en betydelig rabat i forhold til sine udenlandske konkurrenter.

Det skyldes ifølge flere institutionelle investorer i høj grad, at de har mistet troen på, at ISS med topchef Jeff Gravenhorst i spidsen kan levere varen.

Da kapitalfondene EQT og Goldman Sachs sendte ISS med Gravenhorst i spidsen på børsen i 2014, var meldingen, at selskabet ville vokse organisk og løbende forbedre sin papirtynde driftsmargin.

Historien om et defensivt selskab, hvis ydelser altid vil være efterspurgte, var ifølge flere investorer tillokkende, men i stedet har historien om ISS i høj grad handlet om løbende restruktureringer, skuffende forventninger og manglende eksekvering. Det afspejler sig i aktiekursen, der befinder sig omkring niveauet ved børsnoteringen.

ATP har taget konsekvensen og solgt kraftigt ud af sine ISS-aktier, men landets største pengetank har ingen kommentarer. Lego-familiens pengetank, Kirkbi, der ejer 15 pct. af ISS, melder omvendt om fortsat tillid til ledelsen.

Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension med 135.000 medlemmer, fortæller, at man har investeret i ISS, fordi selskabet blev opfattet som et stabilt og defensivt selskab, hvor der kunne være mulighed for at forbedre marginen.

»Desværre har den skuffet på begge fronter,« skriver Anders Schelde til Finans.

Flere institutionelle investorer såvel som analytikere, der ikke vil citeres, er endnu hårdere i kritikken.

De er skuffede, frustrerede og i tvivl om, hvorvidt de kan stole på ledelsens udmeldinger. Og det gør dem usikre på ISS som investeringscase. Flere investorer fortæller sammenstemmende, at de efter møder med ISS i løbet af 2019 fik det klare indtryk, at der var styr på forretningen.

I stedet faldt aktien 20 pct. i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, der bød på en nedjustering og et stort fald i lønsomheden.

»Jeg tror ikke, at ISS-ledelsen har nogen som helst mulighed for endnu engang at skuffe,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmæglerfirmaet Nordnet.

»Så bliver det ikke den ledelse, der skal sende meddelelsen ud.«

ISS’ presseafdeling skriver, at selskabet ikke er, »hvor vi burde være« ifht. sin lønsomhed og cash flow - bl.a. pga. »isolerede udfordringer - senest en stor tabsgivende kontrakt i Danmark.«

ISS-formand Lord Allen of Kensington skriver samtidig, at virksomhedens strategi er den rigtige, og at bestyrelsen »har fuld tiltro til de tiltag, Jeff (Gravenhorst, red.) og resten af ledelsen har besluttet at gennemføre for at rette op på de seneste resultater.«

Her lyder det, at selskabets strategiske valg om bl.a. at satse på større kunder er den rigtige.

»Strategien fungerer; vores fokus på nøglekunder har vist sig at være vellykket. Vores organiske vækst fra nøglekunder var 9,7 pct. i de første ni måneder af 2019 og 12,9 pct. i 3. kvartal,« lyder det fra formanden.

Det har ikke været muligt at få en direkte kommentar fra Jeff Gravenhorst.

BRANCHENYT
Læs også