Erhverv

Aktieanalytiker er ikke i tvivl: B&O bør sælges

Det er ikke blevet nemmere for kriseramte B&O at få en ny ejer efter ny nedtur, lyder det fra en analytiker.

B&O er under massivt pres efter den fjerde nedjustering på ét år.

Den ene nedtur afløser den anden for det danske erhvervsklenodie Bang & Olufsen, der tirsdag måtte nedjustere for fjerde gang på ét år.

De mange nedture gør det bestemt ikke nemmere at sælge B&O til en ny ejer, hvilket der ellers er brug for. Det vurderer Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand.

»I et stykke tid har vi set, at B&O er for sårbar til at stå på egne ben. Men et salg er aldrig nemt, når forretningen er presset,« siger han.

B&O's aktiekurs har onsdag formiddag igen fået smæk med et fald på op mod 20 pct. I 2019 er B&O-aktien dykket med mere end 60 pct., og selskabet er nu omkring 1,4 mia. kr. værd.

»Mange tror, at virksomheder bliver solgt, når aktiekursen er under pres. Men virksomheder bliver solgt, når det går godt,« siger Michael Friis Jørgensen.

Salgsspekulationerne omkring B&O blev intensiveret, da bestyrelsesformand Ole Andersen i august åbnede op for et salg af Struer-virksomheden.

Ifølge Michael Friis Jørgensen er det nødvendigt at finde en ny ejer.

»Den afgørende faktor for, at B&O har brug for et salg er, at virksomheden har brug for at være en del af en større forretning. Så vil de udsving, vi ser over tid, betyde mindre,« siger han.

B&O får dog svært ved at tiltrække en ny køber. Det vurderer Frederik Aakard, ekspert i virksomhedshandler og tidligere partner i M&A-rådgiveren Oaklins Denmark.

»Spørgsmålet er, om der findes nogen, som vil og kan være den hvide ridder for B&O. I Danmark tænker vi, at det må der være. Men jeg tror, at vi overvurderer B&O, for i udlandet ser man måske mere B&O som et støvet brand med problemer. Det er de færreste købere interesserede i,« siger han.

Hvis der været interesserede købere til B&O, havde de nok allerede slået, mener Frederik Aakard.

»Der er et ordsprog om, at man ikke skal gribe en faldende kniv. Det vil jeg kalde B&O lige nu, og derfor er der nok ikke mange, som vil overtage B&O,« siger han.

Inden for landets grænser kan M&A-eksperten kun pege på én potentiel køber, der har midlerne og evnerne til at løfte B&O ud af problemerne. Nemlig industrikonglomeratet Schouw & Co., der har hovedsæde i Aarhus.

Frederik Aakard ser det dog som mere sandsynligt, at B&O bliver en nødlidende virksomhed, end at selskabet bliver solgt videre til en ny ejer.

Salget i B&O er faldet mere end forventet og bliver 13-18 pct. lavere end sidste år, lød det tirsdag aften i en meddelelse til fondsbørsen.

Manden, der skal redde B&O, er den nye topchef Kristian Teär. Han tog over for to måneder siden, og selvom han allerede nu har måttet servere endnu en nedjustering for investorerne, har han forklaret, at den strategiske retning i B&O er uændret.

»Men det står klart, at der skal ske en fundamental ændring af salgs- og marketingsindsatsen og skabes en kultur, hvor vi er tættere på kunder og partnere,« sagde Kristian Teär i fondsbørsmeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også