Erhverv

H&M risikerer millionbøde: Indsamlede data om ansattes sexliv

H&M risikerer at skulle betale 149 mio kr. i bøde efter et Nürnberg-kontor har indsamlet personfølsomme oplysninger om sine medarbejdere på ulovlig vis.

Det er H&M-kontoret i Nürnberg, der har forbrudt sig på dataloven. Arkivfoto: Mark Lennihan/Polfoto

Medarbejderne på H&M-kontoret i Nürnberg fik sig en grim overraskelse, da de opdagede en mappe, hvor lederne havde indsamlet data om bl.a. de ansattes helbredsproblemer, sexpartnere og menstruation.

Det fortæller radiostationen Bayerische Rundfunk.

Mappen blev opdaget på grund af en fejl i computersystemet hos det sydtyske H&M-kontor. I mappen fandt medarbejderne personfølsomme oplysninger, som lederne havde indsamlet gennem private samtaler med de ansatte.

Det blev imidlertid ikke fortalt til de ansatte, at det, der blev sagt til samtalen, ville blive gemt. Sagen er derfor et brud på datalovgivningen og bliver nu behandlet af de tyske databeskyttelsesmyndigheder. Hvis H&M bliver dømt, risikerer tøjkæden en bøde på op mod 149 mio. kr.

Den svenske modegigant er langt fra den eneste virksomhed, der er kommet i klemme på grund af datalovgivningen. Facebook kom i uføre i 2018 efter det blev offentliggjort, at Cambridge Analytica havde indsamlet millioner af menneskers data ulovligt gennem det sociale medie.

Persondataforordningen, databeskyttelsesloven eller GDPR - kært barn har mange navne. Lovgivningen, der skal beskytte private mod virksomheders misbrug af personfølsomme oplysninger, trådte i kraft i 2016. Der skal altså anvendes samtykke, hvis virksomheder skal have lov at indsamle oplysninger om bl.a. bopæl og civil status.

Hennes og Mauritz, der i daglig tale kaldes H&M, blev grundlagt i 1947 af Erling Persson. I dag er det stifterens barnebarn, Karl-Johan Persson, der er adm. direktør i den svenske modevirksomhed.

H&M’s presseafdeling har kommenteret situationen i Nürnberg til det svenske nyhedsbureau TT og kalder den »uacceptabel.«

BRANCHENYT
Læs også