Erhverv

Afkast på over 4.000 pct.: Netflix er årtiets amerikanske superaktie

Den værste aktie har tabt 78 pct. af markedsværdien det seneste årti. Den bedste er steget 4.118 pct.

Det har været en overordentlig god forretning at være en langsigtet investor i Netflix. Foto: Daniel Acker/Bloomberg.

Der er grund til at finde de store smil frem for de langsigtede investorer i Netflix.

Den amerikanske streamingtjeneste har skabt et afkast på 4.118 pct. på 10 år. Det er det bedste langsigtede afkast i det brede S&P 500-indeks, rapporter nyhedsbureauet Reuters.

Reuters har her ved afslutningen af dette årti set på, hvilke aktier i det brede amerikanske indeks der har gjort det bedst og dårligt.

Netflix havde 12 mio. abonnenter ved udgangen af 2009. Ved udgangen af tredje kvartal i år var det tal vokset til 158 mio.

Ifølge Reuters havde aktieanalytikerne ikke stor tiltro til højdespringeren for 10 år siden.

I begyndelsen af 2010 - da en stor del af Netflix' forretning stadig var at sende DVD'er til kunder med posten - var analytikernes gennemsnitlige anbefaling af virksomheden "hold". Det gjorde Netflix-aktien til en af de mindst foretrukne på det tidspunkt.

Udover at være årtiets bedste aktie var Netflix også den absolutte højdespringer i S&P 500-indekset i 2010, 2013 og 2015 med stigninger på henholdsvis 219, 298 og 134 pct.

På det seneste har Netflix dog været i problemer. Væksten i kundebasen er aftaget, omkostningerne til at producere indhold er steget, og der er kommet ny konkurrence fra blandt andre Walt Disney.

I år er aktien steget 24 pct. og dermed mindre end S&P 500-indeksets stigning på 28 pct. Aktiekursen ligger stadig ca. 20 pct. under topniveauet i juli 2018.

Netflix er en af aktierne kendetegnet ved høj vækst, som indgår i betegnelsen FANG-aktier. Navnet dækker over Facebook, Amazon, Netflix og Google (som er ejet af Alphabet). Nogle investorer inkluderer Apple, hvilket givet betegnelsen FAANG.

Apache Corp. skiller sig ud i den anden ende af skalaen som den aktie i indekset, der har gjort det dårligst det seneste årti.

Opgørelsen inkluderer kun aktier, som stadig er i indekset i dag. Selskaber, der er blevet overtaget eller har forladt indekset, er ikke med.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også