Erhverv

Coop storsatser på danske møbelklassikere

Coop Danmark lægger FDB Møbler, som melder om pæn vækst i salget, over i et selvstændigt aktieselskab. Planen er at få høj fart i eksporten af møbler til attraktive markeder.

Coop relancerede i 2013 FDB Møbler gennem bl.a. samarbejde med producenten Kvist Industries. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard Foto: Jens Henrik Daugaard

Den danske dagligvarekoncern Coop Danmark skruer op for satsningen på salg af danske møbelklassikere - også i udlandet. Derfor skilles aktiviteten FDB Møbler ud fra storkoncernen som et selvstændigt aktieselskab.

Coop relancerede i 2013 FDB Møbler med i første omgang salg til danskerne. Afsætningen har dog været hastigt stigende, og i fjor blev der også indledt salg på eksportmarkeder.

Dagligvarekoncernen fastslår, at som selvstændigt aktieselskab skal FDB Møbler - ifølge ambitionerne - mangedoble eksporten.

»Strategien er, at de kommende års vækst skal komme i udlandet. Målet er at ca. halvdelen af vores omsætning skal komme fra eksport om fem år. I dag er den andel under 10 pct. Med FDB Møbler i et selskab reducerer vi kompleksiteten og kan bedre tilpasse os de internationale kunders behov,« siger adm. direktør i FDB Møbler, Ole Kiel.

Den danske brugsbevægelse, der før hed FDB og nu er Coop Danmark, drev tidligere egen møbelfabrik - og havde for år tilbage også en række forretninger, som afsatte designprodukterne. FDB Møbler blev grundlagt i 1942 med arkitekt Børge Mogensen som den første leder af tegnestuen.

Fabrikken blev dog solgt fra, men FDB-møblerne kunne alligevel relanceres i 2013. Det skete gennem samarbejde med den sydjyske producent Kvist Industries, som har de originale tegninger og maskiner fra den oprindelige produktion.

Siden er kollektionerne i FDB Møbler udvidet. Og det samme er salgskanalerne. Ud over Coops eget onlinesupermarked har møbelselskabet selv ni detailbutikker rundt om i landet. Dertil kommer salg gennem andre design- og bolighuse.

»I en tid hvor forbrugerne vender sig mod køb-og-smid-væk-kulturen, mærker vi en stærkt stigende interesse for det, vi står for. Nemlig klassisk design og bæredygtighed. Det gælder også i stigende grad i udlandet, hvor vi nu er på de to største webshops i Tyskland, og til næste år for første gang deltager på Europas største møbel- og designmesse, som holdes i tyske Køln,« udtaler Ole Kiel.

På spørgsmålet om FDB Møbler også skilles ud for at forberede et salg af det selskab ud af Coop, skriver Ole Kiel i en e-mail til Finans:

»Nej, det er det ikke. Det er for, at vi kan levere effektivt på eksport-strategien.«

Coop har udpeget koncerndirektør Jan Madsen som bestyrelsesformand for FDB Møbler A/S.

BRANCHENYT
Læs også