Erhverv

Notre Dame er stadig i fare

Problemet skyldes, at et stillads med 50.000 aluminimumsrør er smeltet ind i facaden.

Inden branden blev Notre-Dame årligt besøgt af 13 millioner mennesker.
Foto: Mathilde Bech

Den 850 år gamle katedral Notre Dame brændte i april og er ved at blive genopbygget, men de bærende hvælvinger er stadig sårbare.

Det skriver AP News.

Patrick Chauvet, som leder renoveringen af Notre Dame, fortæller til mediet, at katedralen stadig er så skrøbelig, at der kun er 50 pct. chance for, at hele kirken kan reddes.

Det skyldes, at et stillads, der blev opsat før branden i april, truer det gotiske monuments hvælvinger. Mange af de 50.000 aluminiumsrør fra stilladset er smeltet ind i facaden og at fjerne dem er et af de største problemer ved oprydningsarbejdet efter branden.

»Vi er nødt til at fjerne stilladset helt for at gøre bygningen sikker, så i 2021 vil vi sandsynligvis starte restaureringen af katedralen. Når stilladset er fjernet, er vi nødt til at vurdere katedralens tilstand, og mængden af sten, der skal fjernes og udskiftes,« siger Patrick Chauvet.

Han vurderer, at det vil tage yderligere tre år at gøre katedralen sikker nok til at folk igen kan besøge Notre Dame. Dog vil den fulde restaurering tage længere tid. Ved branden blev bla. katedralens spir og tag ødelagt.

Inden branden blev Notre Dame årligt besøgt af 13 millioner mennesker.

Den franske præsident Emmanuel Macron har tidligere udtalt, at han ønsker, at Notre Dame er genopbygget i 2024, når Paris er vært for OL. Flere eksperter har dog stillet spørgsmålstegn ved, om den tidsramme er realistisk.

I år var året, hvor Notre Dame for første gang i 216 år måtte aflyse julemessen. Udover det ustabile fundament er en anden årsag til, at det er for farligt at afholde ceremonier i katedralen, at branden i april frigav masser af giftigt blystøv. De franske myndigheder arbejder på at rydde op og vurdere sundhedsrisici. I stedet blev den traditionelle midnatsmesse juleaften holdt i kirken Saint-Germain l'Auxerrois.

Det er endnu ikke klart, hvor meget det kommer til at koste at genopbygge katedralen.

BRANCHENYT
Læs også