Erhverv

Svineprisen går gennem loftet

Det er 35 år siden, at landmændene sidst har fået så høje svinepriser i januar. Prisen ventes at fortsætte i vejret de kommende måneder.

De danske svineproducenter kommer nærmest flyvende ind i 2020.

Fra næste uge hæver slagterigiganten Danish Crown svinenoteringen med 30 øre til 13,6 kr. pr. kilo. Svinenoteringen svinger altid med årstiden, og det er 35 år siden, at landmændene sidst har fået så høj en betaling for deres leverancer af grise i januar.

I januar 1985 nåede svineprisen også op på 13,60 kr.

Alt tyder lige nu på, at svineproducenterne de kommende måneder kan se frem til endnu højere priser.

Således forudser økonomerne på landbrugets rådgivningscenter, Seges, at den gennemsnitlige svinenotering i dette halvår vil blive lige over 14 kr. Dertil kommer en forventet bonus i form af efterbetaling på omkring 1 kr. pr. kilo.

Ifølge en prognose fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi vil den høje notering i år sikre svineproducenterne et driftsresultat på i gennemsnit 6,5 mio. kr., hvilket vil være rekord.

Den buldrende højkonjunktur kan imidlertid blive afsporet, hvis svinepesten spreder sig fra det vestlige Polen ind i Tyskland. Det vil blokere for en stor del af EU's svinekødseksport og medføre, at markederne i Europa bliver overforsynede.

Foreløbig fortsætter prisfesten dog, fordi de voldsomme udbrud af svinepest i Kina på kort tid har kostet over 200 mio. grise livet. Sygdommen har spredt sig videre til lande som Vietnam, Sydkorea og Filippinerne og samlet set reduceret den globale svinebestand med mere end 25 pct. på få måneder.

I Kina kæmper myndighederne desperat for at få sygdommen under kontrol. Samtidig sænkes importafgifterne, og der sælges ud af de statslige lagre for at forsyne markederne op mod det kinesiske nytår.

Kina tegner sig for halvdelen af hele klodens forbrug af svinekød, og det kinesiske produktionsfald er langt større end den samlede verdenshandel med svinekød. Derfor støvsuger de kinesiske indkøbere verdensmarkedet for kød og presser priserne op i helt usædvanlige niveauer for årstiden.

Danish Crowns globale salgsdirektør Lars Albertsen oplyser, at der fortsat er fuld fart på afskibningen til Kina, og samtidig er der en jævn afsætning til Japan. 

BRANCHENYT
Læs også