Erhverv

500 mio. EU-borgere og ny app skal hjælpe danske forbrugere

Udbredelsen af en dansk app, der giver viden om skadelig kemi i produkter, er godt nyt for forbrugerne, mener en professor.

Forbrugere over hele EU får fremover glæde af app, som er udviklet efter dansk forbillede, og som giver viden om skadelig kemi i produkter. Arkivfoto: Ernst van Norde

Scan stregkoden på en vare, og bliv klogere på dens indhold af skadelige kemikalier.

Det har danske forbrugere haft mulighed for siden 2014 med Miljøministeriet og Forbrugerrådet Tænks app Tjek Kemien, men fremover er det gratis smartphoneværktøj også tilgængeligt for EU’s 500 mio. indbyggere.

Samarbejde med andre lande er naturligvis en fordel, for så kan forbrugeren vælge på et bedre informeret grundlag.

Philippe Grandjean, professor

Ved scanning i appen får forbrugeren straks besked om varens indhold af skadelige kemikalier, og er der ingen information, kan forbrugeren kræve, at virksomheden bag produktet leverer information, som andre kan få glæde af i appen. Det betyder, at hvis en italiener scanner stregkoden på en barnevogn for at blive klogere på indholdet af skadelig kemi, kan informationen også komme danske forbrugere til gode.

En gevinst for forbrugerne

Appen er udviklet via EU-projektet Life AskReach i samarbejde med Danmark og 12 andre EU-lande, der har fundet inspiration i den oprindelige danske version.

45-dages reglen

Virksomheder, der markedsfører produkter med kandidatlistestoffer i mængde over 0,1 vægtprocent, har pligt til at oplyse om indholdet i produktet og/eller i produktets emballage, hvis de bliver spurgt. Det fremgår af artikel 33 i EU’s kemikalielov, Reach-forordningen.

Kandidatstoffer er kemiske stoffer, som er særligt problematiske for menneskers sundhed eller for miljøet. Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA, udgiver en liste over stofferne to gange om året.

Loven giver virksomheder 45 dage til at svare, hvis deres produkt indeholder særligt problematiske kemikalier. At virksomhederne har 45 dage til at svare, skyldes, at produkter ofte er sammensat af mange komponenter, der hver har underleverandører. Virksomheden skal også give information om, hvorvidt det er sikkert at bruge produktet.

Kilde: TjekKemien.dk, Miljøstyrelsen.

Philippe Grandjean, professor ved forskningsenheden miljømedicin på Syddansk Universitet, kalder udbredelsen af appen for »helt oplagt« og mener, at den er en stor gevinst for forbrugerne.

»Vi har et fælles marked, og uden samarbejde på tværs af landegrænser vil det være svært at få viden om de produkter, der kommer til Danmark. Samarbejde med andre lande er naturligvis en fordel, for så kan forbrugeren vælge på et bedre informeret grundlag,« siger Philippe Grandjean, der mener, at appen også er med til at lægge pres på producenterne.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin understreger det Danmarks position som grønt foregangsland, at udviklingen af den nye app er sket efter dansk forbillede.

»Det skal ikke være op til forbrugerne selv at beskytte sig mod skadelig kemi, men appen giver alle miljøbevidste forbrugere en mulighed for at bidrage til den grønne omstilling og sende et signal til industrien,« siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også