Erhverv

Regeringen udskyder beslutning om nyt olieeventyr i Nordsøen

Klima- og energiminister Dan Jørgensen forhaler nu beslutningen om, hvorvidt den planlagte søgning efter og udvinding af olie i Nordsøen skal droppes eller ej.

Klimaminister Dan Jørgensen udskyder beslutningen om ny oliejagt i Nords. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Fremtiden for olieselskaber med ambitioner om ny oliejagt i Nordsøen bliver ikke afklaret foreløbelig.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen har brug for mere tid for at kunne fastlægge sig på en beslutning om, hvorvidt den planlagte nye runde af oliefelt-licenser skal annulleres eller ej.

»Den her beslutning er så stor – både på klimafronten, men i særdeleshed også på den økonomiske side af sagen – at det vil være uansvarligt for både samfundsøkonomien og klimaet, hvis ikke vi belyser det her grundigt,« siger Dan Jørgensen til Berlingske.

Oprindeligt var det meningen, at tilladelserne skulle gives efter omkring et halvt år. Nu er der næsten gået et år, efter at ansøgningsfristen til oliefelterne udløb. Nu udskydes beslutningen altså yderligere.

Fire olieselskaber har afleveret deres ansøgninger og brugt penge på den relativt dyre undersøgelsesfase op til ansøgningsfristen – inklusive den franske oliegigant Total.

Udbudsrunden ville ellers give rettigheder til at udvinde olie og gas i Nordsøen frem til midten af 2055 og dermed efter 2050, som er Danmarks officielle mål for at være klimaneutralt. I øjeblikket er der givet tilladelser til udvinding af olie og gas i Nordsøen frem til 2052.

Da Finans talte i oktober med topchefen for Total, Patrick Pouyanné, der revsede politikere for at være virkelighedsfjerne i kampen om at transformere energiforsyningen til at være mere klimavenlig.

»Jeg ser ingen handling, eller kun drømmeri om noget, der kunne være et magisk redskab. Der er ikke noget magisk redskab inden for energi. Der er behov for store investeringer, for det koster rigtig meget,« sagde Patrick Pouyanné.

BRANCHENYT
Læs også