Erhverv
BREAKING

Airbus betaler sig til ro om korruptionssag

Den franske flygigant Airbus ser ud til at have betalt sig ud af en større sag om bestikkelse og korruption. Ifølge selskabet selv har den indgået en aftale om en passende bøde med myndighederne i Frankrig, Storbritannien og USA.

Det var flyselskabet Airbus selv, der henvendte sig til myndighederne i 2016 med mistanke om bestikkelse og korruption. Nu har de foreløbigt lukket sagen ved at betale en kæmpebøde.  Foto: AP/Sven Hoppe

Domstolene skal stadig godkende det, men det ser ud til, at den franske flykoncern Airbus har sagt ja til en kæmpe bøde og til gengæld lukket en sag om korruption og bestikkelse.

Det skriver flere medier, bl.a. britiske BBC, som skriver, at bøden ifølge kilder skulle løbe op over 3 mia. euro, altså over 22 mia. kr.

Airbus oplyser selv om aftalen i en pressemeddelelse, men sætter ikke beløb på.

Sagen drejer sig om salg af fly, hvor Airbus ifølge beskyldninger brugte mellemmænd i handlerne. Det var Airbus selv, der meldte sig til myndighederne i 2016, fordi det havde opdaget uregelmæssigheder i forbindelse med eksportkreditter.

Sagerne om korruption og bestikkelse løber op til 10 år tilbage, skriver den britiske avis The Guardian.

Samtidig har de amerikanske myndigheder bedt om oplysninger fra de britiske og franske myndigheder, fordi der var mistanke om, at Airbus har forbrudt sig mod våbeneksportregler.

Ifølge BBC vil aftalen med de forskellige myndigheder være en betydelig økonomisk bet for Airbus. Men det vil spare selskabet for masser af offentlig omtale og afsløringer af detaljerne i sagen.

Samtidig vil det give en form for vished for selskabets investorer, fordi de nu kender størrelsen på sagen, der har hængt som en sort sky over selskabet, der er verdens næststørste flyproducent efter Boeing.

Beløbet - hvis de godt 22 mia. kr. holder stik - skal ses i forhold til selskabets overskud i 2018 på 32 mia. kr.

Siden efterforskningen af sagen begyndte for nogle år siden, er ledelsen i selskabet skiftet ud. Den tidligere topchef, Tom Enders blev ifølge BBC kritiseret for sin håndtering af de alvorlige beskyldninger, og hans efterfølger, Guillaume Faury, kan med aftalen begynde sin regeringstid på en frisk.

Læs også