Erhverv

Staten taber rekordsag til tidligere ledelse i krakket bank

Fredag formiddag er der faldet dom i Vestre Landsret i en større erstatningssag mod den tidligere ledelse i banken Ebh.

Artiklens øverste billede
Ebh Bank krakkede i 2008. Nu er der faldet dom i en rekordlang retssag mod ledelsen og revisionen i banken. Foto: Mick Andersson

Statens oprydningsfirma Finansiel Stabilitet har tabt en rekordlang retssag mod den tidligere ledelse og revision i krakkede Ebh Bank.

Det betyder, at Finansiel Stabilitet nu skal betale sagsomkostningerne på 121 mio. kr. i sagen.

Det fremgår af en dom, som Vestre Landsret fredag har offentliggjort.

Alle sagsøgte med undtagelse af den tidligere bankdirektør Finn Strier Poulsen er blevet frifundet, fremgår det af dommen fra landsretten.

Finn Strier Poulsen skal betale en erstatning på 2 mio. kr. til Finansiel Stabilitet, der havde en krævet en erstatning fra ham på næsten 550 mio. kr.

»Landsretten fandt Finn Strier Poulsen erstatningsansvarlig i et tilfælde, hvor banken købte et pantebrev af hans hustrus selskab, efter at pantebrevets debitor havde anmeldt betalingsstandsning. (...) Landsretten fandt også, at Finn Strier Poulsen i forbindelse med nogle andre dispositioner vedrørende pantebreve havde udvist ansvarspådragende adfærd, men det var ikke godtgjort, at banken som følge heraf havde lidt tabt,« skriver Vestre Landsret.

Det blev altså ikke godtgjort, at Ebh Bank havde været indrettet og drevet på en måde, som kunne begrunde et erstatningsansvar hos hverken den øvrige ledelse eller bankens tilknyttede revisorer.

Retssagen har kørt siden 2017. Vestre Landsret tøver heller ikke med at kalde det en omfattende sag.

»Selvom andre retssager har angået større beløb, er der formentlig tale om den mest omfattende sag, der hidtil er behandlet ved domstolene her i landet. Retssagen har varet 9 år, og sagens bilag fylder mere end 80.000 sider,« skriver Vestre Landsret.

Da Finansiel Stabilitet anlagde retssagen i 2010, var erstatningskravet på over 700 mio. kr. Siden har Finansiel Stabilitet sænket kravet.

I 2007 kunne Ebh Bank præsentere et overskud på 300 mio. kr. Men pengene var hurtigt væk, da finanskrisen ramte.

En af bankens storkunder var ejendomsmatadoren Steen Gude, hvis forretningsimperium Stones Invest havde kronede dage i årene op til finanskrisen. Men da han gik konkurs i september 2008, skyldte han rundt regnet 3 mia. kr. Steen Gude er efterfølgende blevet idømt seks års fængsel for skattesvig, skyldnersvig og bedrageri; ligesom han i en rapport om finanskrisens årsager er blevet udpeget som en af de 17 bankkunder, der var udløsende faktor bag bankkrak.

I september 2008 begyndte korthuset at vakle for Ebh Bank. På det tidspunkt havde banken stadig en børsværdi på mere end 5 mia. kr.

Først nedjusterede man resultatet fra mere end 300 mio. kr. til 110-130 mio. kr. - for blot 11 dage senere at meddele, at bankdirektør Finn Strier Poulsen var afskediget, og forventningerne til resultatet nu var 0 kr.

To måneder senere gik banken ned med en underbalance på 3,2 mia. kr. og efterlod især mange lokale aktionærer med store tab.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.