Erhverv

Ørsted-chef Henrik Poulsen skal investere 200 milliarder kroner

Ingen andre selskaber herhjemme står over for så massive investeringer som Ørsted i de kommende år.

Ørsted-chef Henrik Poulsen har et gigantisk investeringsbudget, hvis mulighederne byder sig. Foto: Jens Dresling

Ørsted står over for sin hidtil største opgave, når selskabet med Henrik Poulsen i spidsen skal investere 200 mia. kr. i løbet af bare en håndfuld år.

Alene i 2020 skal der investeres op til 32 mia. kr. i vindmøller, fundamenter og kabler i Europa, USA og Asien – en stigning på knap 50 pct.

»Det er med afstand den største investering i vores historie nogensinde, og det er en stor opgave, vi er i gang med. Det er udtryk for, at vi nu bygger i en række parallelle spor i Asien, Nordamerika og Europa, hvor vi for bare få år siden kun kørte i det ene spor,« siger adm. direktør i Ørsted Henrik Poulsen.

Det må siges at være rimelig hidsigt og et meget ambitiøst investeringsbudget.

Klaus Kehl, aktieanalytiker, Nykredit

Værdien af Ørsted er siden Goldman Sachs’ kontroversielle investering i 2014 cirka seksdoblet til mere end 300 mia. kr., og investeringsbudgettet vidner om, at selskabet ikke har i sinde at sænke tempoet. I stedet skal der accelereres.

Det sker som konsekvens af, at markedet for havvind på få år er eksploderet i USA og Asien, mens det tidligere var et regionalt marked i Nordeuropa.

Investeringsbudgettet på 200 mia. kr. betyder, at Ørsted hvert år frem mod 2025 skal investere mere end dobbelt så meget, som A.P. Møller-Mærsk gjorde i 2019. Men det betyder også, at kompleksiteten i Ørsteds forretning er stigende, og at selv små fejl fremover kan blive ekstremt dyre.

»Det må siges at være et meget ambitiøst investeringsbudget. Det gør, at eksekveringen er super, super vigtig. Får du bare små forskydninger i tidsplanen, kan du gå over budget. Det er ikke noget, som vil få det hele til at køre af sporet, men hvis du ikke eksekverer ordentligt, kan du få negative afvigelser, som forfølger dig,« siger Klaus Kehl, aktieanalytiker hos Nykredit.

For at ruste organisationen til det store investeringsboom har Ørsted bl.a. ændret organisationen i december 2019, så havvind nu er inddelt i fire regioner: Storbritannien, Kontinentaleuropa, Nordamerika og Asien-Stillehavet.

Det sker ifølge Henrik Poulsen for at geare Ørsted til langsigtet vækst ved at lade regionerne spille en større rolle, så beslutningskompetencerne rykker helt tæt på markederne.

Det har da også vist sig, at der er stor forskel på at opføre havvindparker i Europa, Asien og USA.

Selvom mange af komponenterne er de samme, er de politiske processer vidt forskellige. I Taiwan har det tidligere betydet usikkerhed om støtteniveauet, mens det i USA har vist sig mere besværligt at få samtlige godkendelser på plads, så man rent faktisk kan starte byggeriet.

»Der er ingen tvivl om, at det er meget nemmere for Ørsted at sætte møller op i England og Europa end i USA og Taiwan,« siger Klaus Kehl fra Nykredit.

Ifølge Henrik Poulsen følger Ørsted »indtil videre« de planer, der er lagt.

»Vi er sådan set fortrøstningsfulde, men jeg vil ikke lægge skjul på, at når man ekspanderer koncernen og bruger over 30 mia. kr. på at bygge vedvarende energi i hele verden, er det helt klart et af vores store fokusområder,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også