Erhverv

Solgte Cult for 350 mio. kr. - nu er Brian Sørensen ramt af en konkurs

De tidligere ejere af Cult blev i oktober dømt til at betale 9 mio. kr. i erstatning i en tvist om et professionelt cykelhold. Nu er selskabet, der skulle betale erstatningen, gået konkurs.

Brian Sørensen stiftede Cult i 1998 og solgte 20 år senere virksomheden for 350 mio. kr. Nu er han involveret i en opsigtsvækkende konkurs.

For lidt over fire år siden skete et dramatisk kollaps i samarbejdet omkring det professionelle cykelhold, som danske Cult sponsorerede, og som tyske Stölting Service Group stod bag.

Uenigheder, ubetalte regninger og verbale øretæver føg dengang gennem luften mellem parterne. Siden anlagde Stölting en retssag, som i efteråret nåede forbi Vestre Landsret, hvor den i oktober blev afgjort.

Her blev C Global, der tidligere gik under navnet Cult Global, dømt til at betale en erstatning på 1,2 mio. euro, svarende til næsten 9 mio. kr. Ifølge landsretten havde Cult-selskabet lavet en »væsentlig misligholdelse af sponsoraftalen« ved at ophæve den.

Dommen betød også, at det tidligere Cult-selskab skulle betale sagsomkostninger på knap 600.000 kr. Det fremgår af en domsudskrift, som Finans har fået aktindsigt i.

Men erstatningen kan Stölting foreløbigt godt skyde en hvid pil efter. C Global er nemlig for nylig gået konkurs på begæring fra Stölting.

Årsagen er simpel. Tilgodehavendet på 1,2 mio. euro fra dommen i Vestre Landsret er ikke blevet betalt.

»C Global ApS har ikke gjort nogen indsats for at betale sin gæld, som den er pålagt efter dommen. Vores advokater har dermed anmodet om en konkurs, hvilket er sket,« siger Sebastian Mosbacher, direktør i Stölting Service Group, i en skriftlig udtalelse.

Cult-stifteren Brian Sørensen, der i 2018 solgte Cult for 350 mio. kr. til Royal Unibrew, var direktør og hovedaktionær i C Global indtil konkursen for nylig.

Han mener ikke, at Stölting levede op til sin del af aftalen, der blev indgået i 2015. Ifølge ham gik en del af aftalen ud på, at Stölting skulle betale for udstyr og biler fra Cults cykelhold.

»Men Stölting betalte aldrig for en lastbil og en camper, som de havde modtaget, hvilket resulterede i, at der ikke var penge til rytternes lønninger. Cult valgte dengang at træde til og betale for de manglende lønninger. Herefter var tilliden til Stölting væk, og vi valgte at opsige samarbejdet, vel at mærke inden det rigtigt var startet, og hente vores biler, som Stölting havde tømt for udstyr,« skriver Brian Sørensen.

Den danske erhvervsmand skriver endvidere, at han tror, de flest godt kan forstå hans ageren, »hvis de kendte sagen, og det er er ganske enkelt en sag om tillid«, forklarer han.

Finans har efterfølgende spurgt, om konkursen og den manglende betaling til Stölting skal ses som en protest mod dommen i Vestre Landsret. Det har Brian Sørensen ikke svaret på.

Landsretten mente i sin dom ikke, at der var indgået nogen endelig aftale om overdragelse af effekterne, heriblandt lastbilen og camperen.

Stölting føler sig fornærmet over, at den blev efterladt med en »tom skal« fra samarbejdet med Cult, som Sebastian Mosbacher formulerer det.

»Men vi ved, at kuratoren i øjeblikket undersøger, om den tidligere ledelse og/eller det tidligere moderselskab Bev.con ApS (som blev solgt til Royal Unibrew for 350 mio. kr., red.) kan blive gjort ansvarlig,« siger Stölting-direktøren.

Som Stölting anfører var C Global datterselskab til Bev.Con ApS, der i juni 2018 blev solgt til Royal Unibrew for 350 mio. kr. Fire måneder senere blev ejerandelene i C Global flyttet væk fra Bev.Con og over til holdingselskaberne hos de daværende ejere af Bev.Con, hvori Cult også befandt sig.

Kurator Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert bekræfter, at han »som sædvanligt« skal kigge på, om der er noget omstødeligt at komme efter i C Globals konkurs, herunder førnævnte overdragelse af ejerandele.

Royal Unibrew var også blevet sagsøgt som en del af sagen og blev frifundet i Vestre Landsret.

BRANCHENYT
Læs også