Erhverv

Rekordår for dansk turisme

Med 27,2 mio. danske og 28,8 udenlandske overnatninger satte dansk turisme endnu en gang rekord i 2019. Væksten drives især af flere tyske turister.

Vestkysten, som her ved Løkken, er med til at tiltrække rekordmange turister til Danmark. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark

Vesterhavets strande, nye spændende museer og oplevelsescentre, restauranter, som er værd at rejse efter fra Nordjylland til Bornholm og masser af interessant byudvikling i de store byer som Aarhus, Aalborg, Odense og København.

Der er meget at komme efter som turist i Danmark, som i højere grad end tidligere er blevet et helårsrejsemål. Og ser man på de tørre tal, er der grund til optimisme. Det blev nemlig til endnu et rekordår for dansk turisme i 2019. Det viser en netop offentliggjort rapport fra Danmarks Statistik.

De foreløbige overnatningstal for 2019 er netop offentliggjort og viser, at dansk turisme igen sætter rekord med 56 mio. overnatninger.

Flere danske turister på hotellerne

Antallet af overnatninger på danske hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og i lystbådehavne slog nåede sidste år op på 35,2 mio. – en stigning på 911.600 eller 3 pct. sammenlignet med det hidtidige rekordår 2018.

2017 til 2018 var det de udenlandske overnatninger, som samlet stod for størstedelen af den årlige vækst. Fra 2018 til 2019 er billedet vendt, så det nu er danskernes hotelovernatninger, som står for ikke mindre end 75 pct. af den samlede fremgang. Det svarer til, at hver eneste dansker i 2019 i gennemsnit havde 1,7 overnatninger på et hotel i Danmark.

Tyskerne tilbage i feriehusene

Til trods for hotellernes nye rekord i 2019, er feriehusene stadig den mest udbredte overnatningsform i Danmark. Tyske turister holder især deres ferie i sommerhuse, hvor de udgør næsten to tredjedele af de knap 21 millioner overnatninger i 2019. Tyskerne trækker således den udenlandske vækst med en stigning på hele 7,5 pct. Til gengæld besøgte lidt færre svenskere Danmark sidste år, mens antallet af norske besøgende er nogenlunde uændret. De danske overnatninger går samlet frem med 3,3 pct.

Fremgangen er lidt større øst for Storebælt, ikke mindst på hotelfronten, hvor man oplevede en samlet fremgang på 5 pct. i forhold til 2018.

Samlet set er der i dag 5,6 mio. flere udenlandske overnatninger end i 2014, og udviklingen er især sket i den såkaldte skuldersæson, marts-juni og september-oktober, oplyser VisitDenmark. Her er antallet vokset med 3,4 mio., og de seks skuldermåneder har nu 1,4 mio. flere udenlandske overnatninger end højsæsonen juli-august.

Det betyder, at der nu er kommet mere balance i dansk turisme, der tidligere var stærkt koncentreret om højsæsonen. Samtidig er væksten i skuldersæsonen især sket i kyst- og naturturismen, hvilket betyder, at især landdistrikterne har glæde af de turismeskabte job. Det er væsentlige skridt på vej mod en mere bæredygtig turisme med job og turisme som grundlag for udvikling af hele landet.

»Det er glædeligt at se, at væksten i dansk turisme fortsætter, og især at der nu er kommet mere balance i væksten. I VisitDenmark har vi i flere år haft særligt fokus på at markedsføre Danmark uden for højsæsonen for at sprede turismen og bidrage til en mere balanceret vækst og solide turismeskabte job i hele landet,« siger adm. direktør Jan Olsen fra VisitDenmark i en kommentar til de nye tal.

BRANCHENYT
Læs også