Trecifret millionunderskud: Hurtigtvoksende nanofirma har sviende problemer med partnerne
Act.Global, der sælger bakteriedræbende nanospray og har over 150 investorer i ejerkredsen, døjer med enorme udfordringer med at hente pengene hjem fra sine partnere.
Det danske teknologifirma Act.Global, som vil revolutionere rengøringsverdenen og blandt andet har én af Lagkagehuset-stifterne i ejerkredsen, står nu tilbage med et gigantisk underskud.
Det lille Amager-baserede selskab med 29 medarbejdere er slået tilbage af et minus på 121 mio. kr. i det seneste regnskab.
Forrige år lød årsresultatet ellers på 5 mio. kr., som direktør og medejer Carsten Jensen tidligere over for Børsen luftede ville blive større endnu i 2019.
Det skete ikke. Tværtimod. En del af det store underskud kommer af, at Act.Globals partnere langt fra har betalt det, det danske selskab havde forventet at få.
Det har fået Act.Global til at nedskrive tilgodehavenderne med 75 mio. kr.
»Indtil vi ser en track record, som viser tilstrækkelig sammenhæng mellem underskrevne aftaler, driftsaktiviteter og licensbetalinger, bliver licensbetalingerne ikke bogført,« skriver selskabet i regnskabet.
Act.Global har udviklet et rengøringsprodukt, Cleancoat, som indeholder titaniumdioxid og angiveligt kan dræbe bakterier og vira over et helt år, hvis man sprøjter det ud på en overflade. Mekanismen aktiveres ved sollyset, og så kan man nøjes at gøre overfladen rent med saltvand.
Det skal sælges til hoteller, hospitaler, plejehjem og andre brancher, som har brug for at håndtere bakterierne.
Statens Serum Instituts centrale enhed for infektionshygiejne (CEI) har vurderet produktet og konkluderet, at foreløbige laboratorieresultater og enkelte kliniske undersøgelser viser, at produktet har en reducerende effekt på antallet af mikroorganismer på overflader.
»Ud fra den foreliggende dokumentation og litteraturen kan CEI dog ikke komme med en endelig vurdering af produktet ACT CleanCoat,« skriver instituttet og opfordrer til, at der bliver lavet flere undersøgelser.
Ifølge artiklen i Børsen fra oktober havde selskabet hentet omkring 200 mio. kr. i fra investorer, blandt andet af Ole Kristoffersen, medstifter af Lagkagehuset. Overfor Ekstra Bladet siger Ole Kristoffersen tirsdag, at han fortsat er investor, og fortsat tror på Act.Global.
Ud fra den foreliggende dokumentation og litteraturen kan CEI dog ikke komme med en endelig vurdering af produktet.
Over for Finans meddeler Carsten Jensen, at han ikke er klar til en udtalelse i øjeblikket, fordi han er i USA og har fokus på det nuværende arbejde med coronavirus.
Det er imidlertid ikke første gang, der er problemer med tilgodehavenderne hos Act.Global. Tilbage i regnskabet for 2015/2016 havde selskabet først bogført tilgodehavender på 44 mio. kr., men det blev året efter korrigeret til 1 mio. kr. I samme anledning tog de øvrige nøgletal ligeledes store hug - dog uden uddybende forklaring på hvorfor.
Forretningsmodellen går til dels ud på at give geografiske licenser til partnere, som så sælger produktet her. Men hvis man ser bort fra nedskrivningen af tilgodehavenderne, kører Act.Global fortsat med et tocifret millionunderskud. I regnskabet skriver selskabet, at det i det seneste regnskab har solgt licensrettighederne for 178 mio. kr., men kun bogført 30 mio. kr. af dem.
For regnskabsåret 2019/2020 regner ledelsen dog med positive pengestrømme – hvis partnerne altså betaler.